Johanna Frelin, vd, Tengbom
”Jag leder smarta personer med stor omvärldskunskap och hög intellektuell förmåga.”
Text: Mari-Louise Paulson
Arkitektyrket är ett av världens äldsta. Det är också en yrkesroll som kräver expertkunskaper i både gestaltning och konstruktion. Helst ska en arkitekt också vara bra på budget, att kommunicera och kunna ta en ledande roll i ett team med allt från byggaktör till kommunpolitiker. Frågan är då vilka egenskaper som behövs för att leda människor med den komplexa yrkesrollen? Människor som är med och skapar framtidens samhällen.
– Hållbara stadsdelar och mer variation i boendeformer så som communityboende, diversieratboende och boende beroende på var i livet man befinner sig, det vill jag se i framtidens arkitektur. Vårt ansvar är att skapa en arkitektur som sätter människan i centrum, som är hållbar för människa, samhälle och ekonomi, och för 15-åriga tjejer, säger Johanna Frelin som sedan 2016 är vd på arkitektkontoret Tengbom.
De 15-åriga tjejerna hon nämner syftar på ett av de många projekt och processer som numera ingår i kontorets sätt att arbeta. I projektet ”#Varärtjejerna” leder åtta 15-åriga tjejer en process för att utveckla idéer för tre platser i Helsingborg, utifrån deras drömmar, behov och tankar. Ett av många resultat av att Tengbom, ett av Sveriges största och äldsta arkitektkontor med över 600 medarbetare, tog in en vd som inte var ämnesexpert.
– När jag blev rekryterad frågade jag ”varför ringer ni mig? Jag kan inget om branschen”. Svaret jag fick var att jag tidigare hade lett värderingsstyrda människor med någon typ av kall som vill vara en positiv kraft i samhället. Precis som Tengboms medarbetare. Men visst var jag nervös inför uppdraget eftersom jag inte har någon expertkunskap, säger Johanna Frelin.
SVT och Hyper Island, några av Johanna Frelins tidigare arbetsplatser, känns kanske inte direkt närbesläktade med Tengbom, denna anrika verksamhet som Ivar Tengbom och Ernst Torulf startade 1906. Tittar man däremot på innehållet – journalistik, lärande och samhällsbyggnad – blir sambandet tydligare.
– Det här är en grupp väldigt smarta personer, med en stor omvärldskunskap och hög intellektuell förmåga. Människor som sällan gör som chefen säger, säger Johanna Frelin med ett skratt innan hon fortsätter:
– Så som ledare måste man komma runt det. Det handlar om att bygga motivation för att skapa ett engagemang. Och där kunde jag använda min kompetens.
Co-creatvie process skapade ny strategi
Johanna Frelin är inte den typen av chef som detaljgranskar varje moment, för henne handlar ledarskap om sådant som gemensamma strategier, medskapande och att bygga en lärande organisation. Det märks till exempel i hennes första steg som vd när hon tillsammans med Tengboms medarbetare tog fram en framtidsstrategi. Något som gjordes i form av en sex månader lång ”co-creative-turné” när den nytillträdda vd:n åkte runt till alla kontor och ”workshoppade” fram detta. I processen tog kontoret också in 100 av sina kunder. Resultatet blev den framtidsstrategi som de numera arbetar utifrån, som också trycktes i bokform. En process som Johanna Frelin säger hade många fördelar, dels för att medarbetarna fick vara del i den arbetsmetod som de sedan skulle jobba i och dels för att den hon fick lära känna verksamheten och personerna som jobbar där.
– Många förstod att jag kom med ett annat slags ledarskap med icke hierarkiska värderingar. Jag märkte att det var efterlängtat och att många insåg att det kunde finnas på ett arkitektkontor, säger hon.
Ledarskap
Hur gör man då för att leda? Johanna Frelin menar att man som chef måste bygga motivation och skapa ett engagemang för att öka kvaliteten i alla processer. Där hennes roll som vd är att identifiera och skapa förutsättningar genom metodik och delegering till nyckelpersoner.
– Vi får aldrig vara ett företag där ledningen går in och gör ”rödmarkeringar på ritningarna”. Vi vill få människor att reflektera över de val man har gjort och varför. Vi arbetar med en ”kollektiv intelligens” vilket innebär att man ger feedback på varandras jobb för att bygga en kunskapsorganisation där människor ständigt är i lärande, säger hon.
Rekryteringar och förvärv
Om förutsättningar, strategi och processer är en del av ledarskapet så är en annan att ha ”rätt person på rätt plats”. De senaste åren har Tengbom rekryterat en rad nyckelpersoner, så som en ny hållbarhetschef, Digital Transformation Director, HR och kreativ ledare. Sedan Johanna Frelin tillträdde har man också gjort en del förvärv så som, landskapsarkitektkontoret Gröna Rummet, Wikerstål Arkitekter AB och en sammanslagning med arkitektkontoret Werket. Resultatet av det sammanlagda arbetet är en god lönsamhet. Dessutom säger Johanna Frelin att de har lättare att rekrytera personal nu jämfört med för fem år sedan. Tengbom har blivit ett kontor där många vill arbeta och är certifierat som ett ”Great Palce to Work” kontor. Något som vd:n hoppas syns i deras arkitektur.
– Jag tror att anledningen till att vi idag i större grad levererar innovation och smarta lösningar är för att fler personer har tänkt kring detta. Vårt arbetssätt har också ökat självförtroendet i organisationen vilket är viktig för att kunna göra ett vassare jobb. Som det känns som att vi gör, även om det är svårt att mäta. Men jag gick igenom bokslutet över tävlingar och vi har en ”hit rate” på nästan 50 procent. Det tycker jag är väldigt bra, säger hon och lägger till att kundtänket är en viktig del av processen.
– Vi måste ständigt fråga oss vad som får kunden att känna ”vilket bra jobb jag har gjort” och ”vad bra det var att jobba med Tengbom”. För att sedan skapa en arkitektur och en kunddialog i linje med det, säger hon.
Framtidens utmaningar
Efter en lång tid av bra konjunktur i samhällsbyggnadsbranschen så står den nu inför många utmaningar. Att bostadsbyggandet är på väg ned ser Johanna Frelin som hanterbart tack vare arkitektkontorets diversifierade affär med allt från skolor, inredning, kontor och landskap. Nej, Tengboms vd ser andra utmaningar: digitalisering och hållbarhet.
– Jag upplever att branschen som helhet ligger 10 år efter verksamhetsområden som till exempel media och finans. Det hindrar oss från att gå in i smarta lösningar. Jag tror att hela branschen skulle kunna effektiviseras via digitala metoder men drivkrafterna för detta hämmas av att vi tar betalt per timme, att arkitekter tjänar mer pengar ju längre tid saker tar, säger hon.
Den andra utmaning som hon ser är hållbarhet. Tengbom har utöver som tidigare nämndes, en hållbarhetschef, också en hållbarhetsstrategi baserad på FN:s globala mål. Men det tycker Johanna Frelin är långt ifrån tillräckligt.
– Samhällsbyggnadsbranschen är extremt koldioxid belastande. Det måste tas på allvar. Visst kommer det att kosta lite mer att bygga hållbart men vi måste göra det. Vi behöver pusha våra kunder och visa att hållbarhet är en bra affär. Just sådant är en av de saker som jag tycker är så motiverande med mitt jobb. Det känns otroligt meningsfullt att vara vd för det här företaget eftersom branschen kan påverka så mycket i en positiv riktning, säger hon.
Fakta:
Tengbom
Johanna Frelin tillträdde som vd 1 januari 2016.
Hon har tidigare arbetat på bland annat SVT och Hyper Island.
Tengbom grundades 1906 och har 657 medarbetare på elva orter i Sverige och Finland.
Utmärkelser i urval:
- Plats fyra av tio enligt det amerikanska businessmagasinet Fast Company på världens mest inflytelserika arkitektkontor.
- Johanna Frelin vinner chefsorganisationen Ledarnas utmärkelse Årets innovativa ledarskap 2017.
- Utmärkelserna haglar över Nationalmuseum där Tengbom genom Erik Wikerstål varit konsult till Wingårdhs arkitekter, senast Stenpriset och dessförinnan Årets Betongarkitekt.
- Östermalms tillfälliga saluhall har fått en rad utmärkelser så som: Design S utmärkelse i kategorin Arkitektur 2016, Architizer A+ Award i kategorin Commercial Retail 2017, Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017. Saluhallen har också blivit nominerad i Mies van der Rohe Award 2016.