Kortfakta om trappor

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Text: Mari-Louise Paulson

 

Trappsteg, eller plansteg som det heter på fackspråk, och ledstång. Dess avstånd, material och utformning har stor betydelse för konstruktionens användning och säkerhet.

 

Statistiskt sett inträffar de svåraste fallolyckorna i långa, breda och raka inomhustrappor. De säkraste är smala spiral- och vindeltrappor. Vilket har att göra med fallsträckan och att människor oftast håller sig i ledstången i en rund trappa. Statistiken visar också att det är de tre första trappstegen är de farligaste och att olycksrisken minskar drastiskt ju färre plansteg, alltså den yta där man sätter foten, som finns mellan vilplanen.

 

Räcke

Ett räcke är inte bara dekorativt utan också en viktig säkerhetsdetalj. Trappräcken ska vara säkra och stadiga, monterade på rätt grepphöjd.

 

Säker utformning

För att trappan ska få en säker utformning bör man ta hänsyn till trappans lutning och längd samt måttförhållandet mellan trappstegens höjd och djup. Lutningen i gånglinjen, alltså den naturliga linjen man följer när man går i trappan, och där stegdjupet är beräknat bör inte ändras inom samma trapplopp. Enstaka trappsteg med avvikande höjd bör alltså inte förekomma. Där det inte går att undvika bör trappstegen tydligt markeras. Stegdjupet i trappor bör vara minst 0,25 meter, mätt i gånglinjen.

Källa: Wikipedia, Boverket