Det kan dröja flera år från det att en detaljplan vunnit laga kraft till dess att byggherren lämnar in en bygglovsansökan. Och när väl spaden satts i marken byggs inte bostäder i den takt som politikerna tänkte sig – en etappindelning i flera led görs för att medvetet sinka takten med vilken nya bostäder prånglas ut på marknaden. Allt för att hålla uppe efterfrågan och prisnivån.
Med andra ord ”maskar” byggbolagen när gäller att uppfylla statens bostadsförsörjningsmål och etappbyggande är den kanske största tidtjuven av alla. Ofta utmålas den kommunala planprocessen innan detaljplanen som en stor flaskhals. Men Lennart Weiss, byggbolaget Veidekkes kommersielle direktör, anser att den har ringa betydelse:
– Planprocessen har ingen större effekt och noll effekt i projekt i mindre attraktiva lägen, säger Lennart Weiss till Dagens Näringsliv och hänvisar till att det i flera områden i Storstockholm finns sedan länge färdiga detaljplaner där byggandet inte kommit i gång.
Han gör ingen hemlighet av att byggherrarnas etappindelning har stor betydelse för att det inte byggs fler bostäder och i snabbare takt, men den är i sin tur en konsekvens av att samhället inte tar sitt ansvar, enligt honom. All risk idag ska tas av hushållen och de kommersiella aktörerna, menar han.
– Byggbolagen agerar rationellt utifrån de förutsättningar de får.
Lennart Weiss pekar ut två grundläggande problem på bostadsmarknaden, enligt honom ofta missuppförstådda.
– Det finns ett efterfrågeproblem. Där har man fokuserat mycket på utbudet, men undersökningar visar att de som behöver bostäder är resurssvaga och Sverige har ingen politik för att stötta resurssvaga på bostadsmarknaden, liknande den som finns i Norge, Frankrike, Kanada. Sverige är ett u-land på det området. Sedan ställer myndigheterna allt högre krav på eget kapital, genom till exempel amorteringskravet.
Det höjer instegströsklarna i flera led:
– Då ska alla ha eget kapital, vilket leder till större risker eftersom eget kapital är dyrare än lånat kapital och det finns en tendens till att bankerna nu är mer restriktiva när det gäller byggkreditivgivningen, säger Lennart Weiss.