Byggstart för vårdlägenheter i Sandviken

Bild: Maxim Arkitekter

I slutet av 2015 invigdes den första etappen med 44 nya vård-och omsorgslägenheter på Ängsbacken i Sandviken. Under hösten tas det första spadtaget till projektets andra etapp, som också omfattar 44 lägenheter.

– Det befintliga vård- och omsorgsboendet Ängsbacken utökades förra året med 44 nya lägenheter fördelade på fyra våningsplan. Den äldre byggnaden var i behov av renovering och när vi räknade på projektet kom vi fram till att det var mer kostnadseffektivt att istället sätta igång en andra etapp i projektet, som består av ytterligare 44 lägenheter, säger Åsa Edsvik, Sandviken kommuns projektledare för Ängsbacken.

Bakgrunden till att Sandvikens kommun satsar på nybyggda vård- och omsorgslägenheter är att kommunen är i behov av fler ändamålsenliga lokaler för den här typen av verksamhet.

Rivningen påbörjades i augusti

Den andra etappen får samma utformning och planlösning som den första, utöver vissa mindre byggnadsmässiga justeringar. I augusti 2016 påbörjades rivningen av den äldsta byggnaden på Ängsbacken. Under hösten påbörjas byggnationen av den nya fastigheten, som utöver 44 nya lägenheter även kommer att inrymma gemensamhetslokaler. Byggnaden kompletteras även med ett nytt storkök. De nya lägenheterna är förberedda för trygghetslarm och erbjuder även möjlighet till parboende. De gemensamma utrymmena inkluderar allrum, kök och personalutrymmen.

Faktaruta; Ängsbacken, ombyggnad av äldreboende i Sandviken, etapp 2

Byggherre: Sandvikens kommun

Byggherreombud: Sandvikenhus

Arkitekten: Maxim Arkitekter

Totalentreprenör: Skanska

Omfattning: 44 lägenheter

Projektkostnad: 40 miljoner kronor

Tidsram: Byggstart augusti 2016, beräknas stå klart under 2018