"Framtidens bostadsbyggande stavas Industriellt byggande och digitalisering"

Bostadsminister Peter Eriksson och forsknings- och utvecklingschef Jerker Lessing BoKlok diskuterar framtidens bostadsbyggande. Foto: BoKlok.

Industriellt byggande och digitalisering stod på schemat när bostadsministern var på besök i BoKlok huset under Almedalsveckan. Byggbranschen är bland de minst digitaliserade branscherna, något som bostadsministern Peter Eriksson säger bör ändras snarast.

Industriellt byggande och digitalisering - så stavas framtidens bostadsbyggande och det var också titeln på seminariet som BoKlok arrangerade under Almedalsveckan. 

I panelen satt Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, Anne Lidgard, director, Silicon Valley Office, Vinnova, Tomas Alsmarker, VD Nyréns Arkitektkontor, Anders Grundströmer, director, Scania Sustainable City Solutions och Jerker Lessing, forsknings- och utvecklingschef, BoKlok

- Sedan starten har BoKlok byggt mer än 10 000 bostäder och förra året byggdes 1 250 bostäder. Målet är att inom fem år fördubbla den byggda volymen. För att lyckas med det krävs det innovation, säger Jerker Lessing, forsknings och utvecklingschef på BoKlok.

Bostadsminister Peter Eriksson nämner vikten av industriellt byggande för att kunna få ner kostnader så fler människor har råd till sin egen bostad. BoKlok bostäder byggs i fabrik, här sker 80 procent av arbetet och resterande 20% på byggarbetsplatsen. Det gör att man kan bygga stora volymer och på så sätt hålla låga priser. Samtidigt minskar det även påverkan på miljö och klimat och skyddar huset från väder och vind.

Tomas Alsmarker, VD på Nyréns Arkitektkontor nämner att den digitala industrialiseringen innebär en möjlighet att återta precisionen, hantverket och arkitekturen. 

- Vi måste se att det industriella byggandet inte är ett hot mot god arkitektur, det är tvärtom. Men den industriella processen måste utgå ifrån boendet, inte produktionsapparaten, säger han.

Att trenden inom digitalisering och industriellt byggande slagit igenom så stort just nu beror enligt Anna Lidgard, director på Silicon Valley, bland annat på att man fått ner kostnaden för tekniken. Hon nämner även trenden med drönarteknologin, som är ett utmärkt sätt för att överblicka byggen.