ÅF köper dansk arkitektfirma

Bild: ÅF.

Arkitektbyrån ÅF har nyligen förvärvat bolaget Gottlieb Paludan Architects. Förvärvet är i linje med ÅF's strategi att utöka erbjudandet inom arkitektur och design och att expandera verksamheten i Danmark.

Gottlieb Paludan Architects är inriktade på arkitektur för energi och tekniska försörjningssystem samt mobilitets- och transportsegmenten. Det är en av mycket få skandinaviska arkitektbyråer som är specialiserade på transportinfrastruktur, energi- och industrianläggningar. Företaget har en bred portfölj av prestigeprojekt och har vunnit flera designpriser. Bland de nyligen prisbelönta projekten finns Värtaverket i Stockholm, Nørreport station i Köpenhamn och Holmestrands station nära Oslo. Andra pågående projekt är BIO4, Köpenhamns nya bioeldade kraftvärmeverk, och världens största waste-to-energy-anläggning i Shenzhen i Kina.

- Vi investerar i vårt arkitektur- och designerbjudande med ambition att bli den ledande aktören inom arkitektur, och det gör vi genom att arbeta tillsammans med de bästa. Vi påbörjade en resa 2016, och i ÅF ingår nu tegn 3 i Norge och både sandellsandberg och Koncept Stockholm i Sverige. Gottlieb Paludan Architects har ett starkt varumärke och är ett naturligt nästa steg i expansionen, säger Jonas Gustavsson, VD och koncernchef för ÅF.

Affären förväntas ge synergier med ÅFs nuvarande verksamheter inom arkitektur och design, infrastruktur och energi.

- Vi är mycket glada över att bli en del av ÅF. Att bli partner med ÅF ligger helt i linje med vår marknadsstrategi i Norden, och det ger oss tillgång till ett stort kompetensnätverk som kommer att stärka vårt kunderbjudande, säger Kristian Hagemann, VD för Gottlieb Paludan Architects.

Företaget har en årlig omsättning på cirka 140 miljoner svenska kronor och har 90 anställda med Köpenhamn som bas. Gottlieb Paludan Architects konsoliderades av ÅF-koncernen från och med 1 januari 2018.