Ny finländsk arkitektur visas på Helsingfors Arkitekturmuseum

LONNA: Modern bastudesign framför Helsingfors stadssceneri av arkitekturbyrån OOPEAA. Foto Tommi Kortesniemi
Helsingfors-universitetets nya huvudbibliotek. Foto: Arkitektbyrå: Anttinen Oiva Architects
Restaurerad Olari kyrka, Foto:Käpy and Simo Paavilainen Architects
Universitetsadministrationen Dipoli i H:fors. Foto: ASA-Architects
Forum Marinum. Restaureringsprojekt i Åbos gamla hamnkvarter. LPR Architects

Under semestermånader kan det vara på sin plats att göra en avkopplande färjeresa till Finlands huvudstad Helsingfors. Förutom möjligheten om att kunna bekanta sig med en stad späckad av intressant arkitektur från olika historiska epoker arrangeras även en ny stor utställning om Finlands Arkitektur på arkitekturmuseet. Utställningen visas för allmänheten mellan 13 juni–16 september 2018.

Denna tvåårsöversikt om Finlands arkitektur erbjuder ett tvärsnitt av aktuella fenomen och högklassiga förverkliganden på den inhemska nutidsarkitekturens fält. Översikten organiseras gemensamt av Finlands arkitekturmuseum, SAFA och Alvar Aalto -stiftelsen och dess jury utgörs av ett internationellt team av professionella inom arkitekturen.

Det här året verkade den portugisiska arkitekten Gonçalo Byrne, som tidigare har verkat bland annat som domare för Mies van der Rohe -priset, som ordförande för översiktens jury. Juryns övriga medlemmar är arkitekten, Maire Mattinen, och arkitekten och journalisten Anni Vartola.

De 16 utvalda arkitekturmålen representerar tidsenlig planering, högklassiga renoveringsprojekt samt hållbar och ansvarsfull utveckling. Målen som presenteras visar att i Finland råder ”den höga kvalitetens skola”. Utställningens organisatörer vill också fungera som den här höga kvalitetens brandambassadörer, hos oss och på andra håll i världen, genom att med sin tvåårs översikt ge det finländska arkitekturkunnandet den synlighet det förtjänar.

Plock ur skörden av inhemsk arkitektur har visats på en utställning och i en bok som publiceras i samband med den, med två års mellanrum från och med 2002. De utvalda målen representerar mångfacetterat arkitekturens olika delområden och varierar till sin storlek mellan småbyggnader och storskaliga projekt för bostadsproduktion och offentliga byggnader. Tvåårsöversikterna erbjuder en multimediell kanal för att bekanta sig med nya arkitekturmål och fungerar som diskussionsöppnare när man granskar de nya utvecklingslinjerna i vår byggnadskonst.

Konceptet som är riktat till den internationella publiken gör den inhemska arkitekturen känd också utanför Finlands gränser och stöder arkitekturexporten. Utgående från Arkitekturmuseet ambulerar översiktsutställningarna först i hemlandet och efter det utomlands.

Beteckningarna för de mest aktuella arkitektoniska arbeten presenteras här nedanför:

Bostadshus

Housing Block (B & M Architects)

Hiirenporras and Kissankita Housing Block (Anttinen Oiva Architects)

Kampin Helmi Senior Housing (Kirsti Sivén & Asko Takala Architects)

HEKA  Affordable Housing (Anttinen Oiva Architects)

Bastu

Smoke Sauna, Asikkala (Tuomo Siitonen Architects)

Lonna Sauna (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)

Kyrkor

St. Paul's Church of Tartu Restoration (Kari Järvinen and Merja Nieminen, architects SAFA)

Töölö Church Restoration (Käpy and Simo Paavilainen Architects)

Suvela Chapel (OOPEAA Office for Peripheral Architecture)

Teatrar och bibliotek

Helsinki City Theatre Restoration (LPR Architects)

The National Library of Finland Restoration (LPR Architects)

Universiteter och forskning

Center for Systems Biology Dresden (Heikkinen-Komonen Architects)

University of Helsinki Think Corner (JKMM Architects)

Dipoli Restoration (ALA Architects)

Trafik

Ring Rail Line: Airport (PES-Architects)

West Terminal 2 (PES-Architects)
 

JURYN:

Gonçalo Byrne utexaminerades från Lissabons konstakademi (a Faculdade de Belas-Artes da Universidade de Lisboa) och har en hedersdoktorsgrad från Lissabons tekniska högskolas arkitekturfakultet (a Faculdade de Arquitectura da Universidade Técnica de Lisboa). Han har undervisat på flera internationella universitet, bland annat i Lausanne, Venedig, Mendrisio, Leuven, Harvard, Pamplona och Milano. Byrne leder byrån Gonçalo Byrne Arquitectos som är verksam i Lissabon och har belönats bland annat med A.I.C.A. / S.E.C. -priset och Franska arkitekturakademins (l’Académie d’architecture de France) guldmedalj.

Maire Mattinen är en erfaren professionell inom byggnadsskyddet och kulturarvsprojekten, som för närvarande är verksam som ordförande för Designmuseets och Arkitekturmuseets Vänner rf DAMY. Hon har gjort en över 30 år lång karriär på Museiverket inom olika uppgifter bla. som avdelningsdirektör för Avdelningen för byggnadshistoria och som överintendent för restaureringssektionen, och hon pensionerades nyligen från tjänsten som direktör för förvaltningsnämnden för Sveaborg.

Anni Vartola är en fri journalist och arkitekturkritiker och undervisar på Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur, med den finländska arkitekturen efter 1960-talet och den postmoderna arkitekturens teori som sina specialområden.