Kolla Parkstad – en ny stadsdel i Kungsbacka

Kv. 10 med prefabricerat flerfamiljshus i trä byggs upp.
Kv. 10 med prefabricerat flerfamiljshus i trä byggs upp.
Fasaden mot gatan har mörkt tegel där mönstertegling bryter ner fasaden och skapar en skuggverkan.
Kv. 10 med prefabricerat flerfamiljshus i trä byggs upp.
Genomgående har man jobbat med gedigna material.
Gemensamhetslokal med ett fullt utrustat kök.

Strax söder om Kungsbacka byggs en helt ny stadsdel som heter Kolla Parkstad. Med sina 1100 nya hem fördelat på 300 000 kvm är projektet det största i Kungsbackas historia.

 

Text: Mari-Louise Paulson

Fotograf: Calle Wärnelöv, Jenny Stridh, Veidekke

Bild visualisering: Krook & Tjäder

 

Från början fanns där bara en åker. I dag har man byggt ett helt nytt bostadsområde på platsen. Kolla Parkstad har en blandad arkitektur med radhus, kedjehus, lägenheter, hyresrätter och bostadsrätter. Ledorden för den nya stadsdelen är ”småstadsidyll” och ”moderna, välplanerade bostäder för alla faser i livet”.

 

Trähus i ett eller flera plan

Bostadsrättskvarter 10 är ett av många projekt som perfekt matchar dessa ledord, med flerbostadshus och radhus i trä som ska vara inflyttningsklara 2019.

–Att bygga i trä är något som kommer tillbaka. Den stora utmaningen i det här projektet var framför allt ljudproblematiken som ser annorlunda ut med trähus än till exempel betong, säger Mathias Nilsson, platschef på Veidekke entreprenad.

 

Det var för flerbostadshusen som de behövde minska ljudinsläppen. För att lösa det samarbetade Veidekke entreprenad med en konstruktör och en akustiker.

För flerbostadshusen har vi löst det genom att ljudisolera mellanbjälklagret från golvet upp till plan två. Det var inte helt lätt men det gör att vi kan möta de ljudkrav som finns, säger Mathias Nilsson.

 

Prefabricering spar tid och pengar

Veidekke har också jobbat med en hög prefabriceringsgrad när det gäller ytterväggar och bjälklag.

-En viktig aspekt är att det blir ett mycket snabbare byggskede. När man bygger så här stora områden flyttar folk in etappvis och verksamhet pågår hela tiden. Därför vill vi bli klara så fort det går med hänsyn till de boende i området, säger Mathias Nilsson.

 

Trygghetsboende med stil och stora sociala ytor

Kolla Kvarter 18, är ett Trygghetsboende utformat för att passa boende på 65 plus. Något som bland annat påverkat att lägenheter och sociala ytor har generösare mått än normalt.

–Beställaren har haft en referensgrupp vars åsikter vi har tagit med i utformningen. Lägenheterna är ganska små men istället finns det flera sociala ytor, säger Kristina Jonefjäll, arkitekt på Krook & Tjäder.

– Vi tror att gemenskap skapar trygghet, säger hennes kollega byggnadsingenjör Matilda Wiklund på Krook & Tjäder som också har jobbat med projektet.

 

Möjligheten till aktiviteter och möten går som en röd tråd genom hela trygghetsboendet. Vid huvudentrén finns en lobby med en bemannad reception där de boende kan få extra service. Där finns också en gemensamhetslokal med ett fullt utrustat kök. På gården finns en boulebana, odlingslådor, grillplats, pergola och utegrupper.

 

Högt ställda krav på materialval och miljöprofil

Fasaden mot gatan har mörkt tegel och den mot gården ljust tegel i en varmare ton.

–Vi har lagt stor omsorg vid materialval och detaljering. Fält av mönstertegling bryter ner fasaden och skapar en fin skuggverkan. I entréerna och på fasadens karaktäristiska burspråk har vi använt perforerad plåt som skapar en fin detaljering säger Kristina Jonefjäll

 

Även interiört har man satsat på gedigna material. Bolon-golv ligger genomgående från trapphus till lobby och reception för att belysa och binda samman kommunikationsytan. I trapphusen finns en tapet med ett ”årstidsträd” som är designad av Krook & Tjäder för att passa trapphusens årstidstema.

 

Synliga solceller och miljöklassat passivhus

Genomgående i hela projektet finns ett miljötänk. På taket finns solceller och solfångare synligt placerade.  

– Från beställarens sida ville man att projektets miljöprofil skulle synas. Det här är också ett av de första husen som är certifierat av Miljöbyggnad Guld och Passivhus i kombination. Det är ett fint projekt som har varit väldigt roligt att arbeta med, säger Matilda Wiklund.

 

Fakta Kolla Parkstad

På gångavstånd från Kungsbacka centrum byggs Kolla Parkstad. När allt är klart ska 1100 bostäder, förskola, skola och en idrottshall.

Byggbolag: Aranäs, Eksta, JM, Veidekke, PEAB och Kungsbacka kommun

Omfattning: 300 000 kvm med 1100 bostäder