Ecopilot – mjukvara som samordnar ventilation, värme- och kylsystem

Peter Wegdell, vd, försäljnings- och marknadschef på Ecopilot AB. Bild: Ecopilot AB
En dashboard med energiförbrukning, temperaturer och koldioxidhalter. Bildkälla: Ecopilot AB
Så här kan en E-signatur för att mäta energiprestandan hos en byggnad och att övervaka förbrukningen se ut. Bildkälla: Ecopilot AB

Behoven av att förbättra inomhusmiljön är stor. Boverket, Riksantikvarieämbetet och Folkhälsomyndigheten har i en gemensam rapport visat att ungefär hälften av alla flerfamiljshus har brister när det gäller ventilation. Men även andra byggnader så som kontor, skolor, bibliotek, kommunhus behöver göra en uppgradering av sina ventilationssystem.

 

Traditionell styrstrategi för ventilation bygger på att man styr på utomhustemperaturen. Vi säger att det inte är tidsenligt utan att man ska styra efter den faktiska inomhustemperaturen, säger Peter Wegdell, vd, försäljnings- och marknadschef på Ecopilot AB. Ett företag som utvecklar och via partners säljer mjukvara för optimering av ventilation, värme- och kylsystem.

 

Han beskriver Ecopilot som en intelligent hjärna som gör energieffektiviseringar för fastigheter. Vilket görs i tre delar, Ecopilot tittar på byggnadens termiska lagringsförmåga, läser av den energi som finns ”gratis” i byggnaden, så som solbestrålning, människor, maskiner och väderförhållande samt ser till att de olika systemen samspelar.

 

– Istället för att installera mer teknik utgår vi från det som redan finns i fastigheten och säkerställer att dessa system fungerar optimalt, både enskilt och tillsammans. Koordinationen och att nyttja byggnadens förmåga att lagra energi är avgörande för att skapa en trivsam inomhusmiljö och att spara energi, säger Peter Wegdell.

 

Målet för en bra värme- och ventilationsstyrning är något som företaget kallar ”Eco Driving för fastigheter”. Peter Wegdell jämför det med att köra bil på ett energikrävande sätt när man gasar och tvärbromsar. För en fastighet är det samma sak om man höjer och sänker temperaturen hela tiden. Genom att få de olika systemen att samverka och att göra långsamma justeringar kan man i förlängningen minska både kostnader och koldioxidutsläpp. Styrning och avläsning går att göra väldigt precist när det gäller områden som tillexempel per våningsplan som kan delas in i olika zoner. Där mjukvaran läser av och justerar.

 

– En övermänsklig uppgift för en drifttekniker, men någonting som Ecopilot gör varje minut, dygnet runt, året om, säger Peter Wegdell.

 

Användningen av den här typen av styrsystem för ventilation tror han kommer fortsätta att växa.

 

– Genom den snabba digitalisering som pågår branschen skapas nya möjligheter att styra och analysera fastigheter. Och det kan man göra genom att koppla upp fler system, hantera mer insamlad data samt genom att utveckla bättre algoritmer som beräknar och analyserar hur fastigheten skall styras optimalt. Vi har i dag ett relativt lågt energipris och låga räntor men så fort vi får en svängning kommer incitamentet för den här typen av effektiviseringar att öka.

Fakta:
Ecopilot AB ingår i Bemsiq gruppen, tillsammans med Noda, Elvaco, Produal och Bastec. Har i dag 12 anställda varav hälften är utvecklare.

Ecopilot beräknas kunna göra en snittbesparing på 25 procent över alla energislag.

Företaget har 800 kunder i Sverige, Europa, Nordamerika och Kanada.

Fungerar på alla ventilations-, värme och kylsystem i de flesta typer av fastigheter.