Ventilationsbranschen växer men står inför kompetensförsörjningsutmaningar

Britta Permats, VD på branschorganisationens Svensk Ventilation.Foto: Svensk Ventilation
Moderna ventilationslösningar har avgörande betydelse för såväl inomhusmiljö som energiekonomi.Foto: Jason Turner

En aktuell fråga för Ventilationsföretagen är förstås branschens kompetensförsörjning. Ventilationsbranschen befinner sig i en stark tillväxtutveckling, vilket förstås innebär att fler medarbetare behöver rekryteras. Ventilationsföretagen arbetar bland annat för att introducera en ny gymnasieutbildning för ventilationsmontörer.

Text: Annika Wihlborg

 

I dagsläget finns en gymnasial utbildning för ventilationsplåtslagare och ventilationstekniker, vilket bara delvis svarar upp till branschens framtida behov. Det behövs en ventilationsmontörsutbildning på gymnasiet. De verkar också för att öka antalet utbildningsplatser på yrkeshögskolan.

–Eftersom det sannolikt kommer att dröja ett par år innan en ny gymnasieutbildning för ventilationsmontörer kan starta så startar vi redan i höst en pilotutbildning för vuxna som kombinerar utbildningen med att arbeta på ett ventilationsföretag. Utbildningen har tagits fram i samverkan mellan våra medlemsföretag och IUC, Installatörernas utbildningscentrum, säger Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation.

Satsning ska stärka svensk inomhusluftsforskning

Hon anser att det forskas för lite om inomhusluft och hur den påverkar oss. Tidigare hade Sverige en internationell tätposition vad gäller forskning kring ventilation och inomhusluftens betydelse, men på senare år har vi tappat den tätpositionen. I höst inleds därför en samverkanssatsning mellan KTH, Högskolan i Gävle och Linköpings universitet och Svensk Ventilation, som förhoppningsvis ska leda till en ansökan om en företagsforskarskola med fokus på att få fram fler företagsdoktorander med fokus på just ventilations och inomhusluft.

Under hösten kommer Svensk Ventilation även delta i en workshop som organiseras av RISE för att se över utformningen av OVK, Obligatorisk ventilationskontroll. Kommunerna, som ofta utför obligatoriska ventilationskontroller i offentliga fastigheter, är ofta överbelastade med uppdrag. Svensk Ventilation föreslår bland annat att kommunerna ska kunna ta ut en avgift för att genomföra OVK.

Många skolor behöver förbättra inomhusluften

 

I många skolor runt om i Sverige är inomhusmiljön dålig. Underdimensionerad eller föråldrad ventilation i kombination med fler elever i klassrummen än vad de är byggda för gör att personal får svårt att undervisa och elever får svårt att tillgodogöra sig undervisningen. Det går ut över både skolresultat och hälsa. Behoven av att förbättra inomhusmiljön är stort.

Svensk Ventilation verkar för att informera fler skolor om vikten av en sund inomhusluft. Trots att skolor numera har möjlighet att söka bidrag för att investera i eller modernisera en befintlig ventilationsanläggning så har ansökningarna hittills varit få. Det beror, enligt Britta Permats, bland annat på att kännedomen om möjligheten att söka medel förmodligen är relativt låg samt att det är onödigt krångligt att ansöka om pengar.

Ekonomiska incitament krävs för miljonprogrammets fastighetsägare

Ett annat område där behoven av att modernisera ventilationen är miljonprogrammets lägenheter. En rapport från Boverket, Riksantikvarieämbetet och Folkhälsomyndigheten visar att 50 procent av de svenska flerbostadshusen har alltför låg luftomsättning, vilket innebär att ventilationssystemet i fastigheterna inte fungerar tillfredsställande. Det ökar risken för fuktskador i badrum och påverkar även folkhälsan och boendekomforten.

–För att motivera fler av miljonprogrammets fastighetsägare att investera i moderna ventilationsanläggningar krävs tydliga ekonomiska incitament. Just nu utreds möjligheten att bevilja dessa fastigheter ett särskilt energisparlån. En annan möjlighet är att koppla fastighetsavgiften till energianvändningen så att en energieffektiv byggnad får en lägre avgift, säger Britta Permats.

Hon anser att det mest optimala är om fastighetsägare installerar ventilationssystem med värmeåtervinning, exempelvis FTX-ventilation. Utöver hälsofördelar så kan den typen av ventilation även bidra till att minska fastighetsägarens energikostnader. Just sänka energikostnader är det starkaste ekonomiska argumentet för att investera i ett utbyte av ett nyare FTX aggregat med bättre värmeåtervinningsgrad.

Övervakning och driftoptimering med hjälp av Internet of things

–En bra ventilationsanläggning är hållbar även utifrån miljöperspektiv, inte minst eftersom den kan minska fastigheters koldioxidutsläpp, främst genom att återvinna fastigheternas varma frånluft. Ventilationsanläggningarnas värmeåtervinningskapacitet har dessutom blivit mer effektiv på senare år. Samtidigt har fläktmotorerna utvecklats till att bli mer energieffektiva, säger Britta Permats.

Ett sätt att göra fler ventilationsanläggningar mer energieffektiva är att införa behovsstyrd ventilation i fler fastigheter. Många fastigheter är i dagsläget utrustade med ventilationsanläggningar som går för full effekt, även när ingen befinner sig i lokalerna.

–Ett annat sätt att energieffektivisera är att med jämna mellanrum justera och driftoptimera fastighetens ventilationsanläggning. På många äldre ventilationsanläggningar behöver man genomföra den här driftoptimeringen på plats, men numera är det även möjligt att kontinuerligt övervaka och justera ventilationsanläggningar på distans med hjälp av molntjänster och IOT, internet of things. Fjärrövervakning av ventilationsanläggningar är definitivt något vi kommer att se mer av framöver, säger Britta Permats.