Ventilationspecial: Ventilationsbranschen behöver folk

Mikael Knutsgård betonar att möjligheterna är stora om man väljer att ta steget in i ventilationsbranschen. Det kan vara att till exempel jobba som montör. Foto: Petter Karlberg.
Mikael Knutsgård på Fläkt Woods gick yrkeshögskoleutbildning och kom på så sätt in i ventilationsbranschen. Foto: Fläkt Woods.

Projektpresentation i samarbete med AKTUELLA BYGGEN 

 

Ventilationsbranschen letar efter duktiga nya medarbetare. Folk inom branschen börjar gå i pension och en föryngring behövs för nya tankar och idéer. YH-utbildningar kan vara en möjlig väg för att lösa problemet. Den vägen tog bland annat Mikael Knutsgård som jobbar sedan en tid tillbaka på Fläkt Woods.

– Under min utbildning hade vi mycket praktik och det gjorde att jag kom i kontakt med olika företag, varav Fläkt Woods var ett av dem. Det var inte svårare än så faktiskt, säger Mikael Knutsgård, Distriktschef för Västerås.

Tidigare jobbade Mikael Knutsgård på bensinmack men slutade då ett motorvägsbygge blev slutet för arbetsplatsen.
– Jag visste inte vad jag skulle göra men såg i Aftonbladet att det fanns en utbildning i Enköping som lät intressant. Så jag började på den och körde på det, säger Mikael Knutsgård. 

Men det finns svårigheter med att rekrytera från yrkeshögskolor, och det kan bland annat vara att folk som påbörjar en YH-utbildning endast gör det i brist på annat eller för att få CSN.

Sådant där stör mig ganska mycket. Vi som satsade och ville någonting, vi fick jobb. Jag skulle inte anställa någon som gått en utbildning och inte verkar vilja jobb. Det är en svår fråga, man kan inte bara ha en massa utbildningar hela tiden och hoppas få in en massa folk, säger Mikael Knutsgård.

Mikael Knutsgård tror att han lösning skulle kunna vara att redan på gymnasienivå visa att ventilationsbranschen finns. Branschen har ett brett spektrum och det finns många möjligheter för utveckling och karriär, berättar Mikael Knutsgård.

Sedan tycker jag att det är en rolig bransch, de flesta känner varandra så helt plötsligt kan ens kollega vara ens chef eller tvärtom som ett exempel. Men det bästa är att man aldrig blir fullärd i denna bransch, säger Mikael Knutsgård. 

Pensioneringar och nytänkande
Bristen på nytt och duktigt folk i branschen är ett behov som ser ut öka de närmsta åren. För Mikael Knutsgårds del märker han av att folk i hans närområde går i pension och inom de närmsta åren kommer pensioneringarna att öka.

– Det behövs ju folk, vi skriker efter bra folk i ventilationsbranschen, säger Mikael Knutsgård.

För att hitta nytt folk försöker man lägga ut annonser och har även direkt kontakt med yrkeshögskolorna för att höra om det finns några duktiga nyexaminerade.

Med tanke på den byggtakt som försiggår i landet och där det är allt vanligare med tätning innebär det att ventilationsbranschen har en del att stå i vilket gör att behovet av nya medarbetare allt mer växer.

Mikael Knutsgård vill också betona att möjligheterna är stora om man väljer att ta steget in i ventilationsbranschen. Det kan vara alltifrån att vara montör till att jobba på entreprenörsidan.

– Det finns ingenting som säger att man måste gå en civilingenjörsutbildning för att få en högre position i branschen. Jobbar man och kämpar och visar framfötterna finns alla möjligheter, säger Mikael Knutsgård.

Text: Axel Johansson