Kina bygger en 5,6 km lång vägbro på ön Hainan

Bygget av Puqianbron 2018, sedd från staden Dongzhais hamn. Foto: Wikimedia, kredit: Anna Frodesiak

Just nu pågår bygget av Puqian-bron, som blir en av Kinas längsta broar. Puqian-bron, som är kabelbro, byggs öster om Haikou City, på ön Hainan. Bron kommer att anläggas tvärsöver ingången av Dongzhais hamn. Syftet med bron är att skapa en snabbare förbindelse till Wenchang, en stor administrativ del av provinsen och turistön Hainan. Området Wenchang innehåller även staden Wenchang längre söderut.

Den östra änden av bron upphör vid staden Puqian och den västra ändpunkten ligger på en liten ö med namnet Beigangdao (bokstavligen "norra hamnön") som innehåller några byar, inklusive Hou Xi Village.

Vägbron byggs för att överbrygga avståndet mellan den västra änden av ön och  den västra stranden i Dongzhais hamn. En annan huvudled byggs från spetsen av denna halvö västerut till floden Nandu. Där kommer det att anslutas till Haikou New East Bridge som fungerar som början på väg nummer 5 som leder genom Xinbu Island och till Haidian Island, och är en del av Haikou City.

Puqian-bron förses med en enkel-pylon på två plan, stålbalkar av box-typ, samt kabelkonstruktion. Bron blir 5 600 meter lång och 32 meter bred.

Den huvudsakliga spännkraften kommer att bestå av två 230 meter långa kabelsektioner, en var på varje sida av pylonen.  Bron däck kommer att vara av stål med en platt, sluten låda i tvärsektionen, som är 37,3 meter bred och 3,3 meter djup.  Brons däckareal kommer att omfatta en sexfilig vägbana, tre filer i båda riktningar.

Källa: Explore Hainan