Framtiden byggs i Råcksta

Bilden illustrerar hur konceptet kan se ut, men det är troligt att det färdiga resultatet kommer att avvika från skissen. Illustration: Sweco Architects
Bilden illustrerar hur konceptet kan se ut, men det är troligt att det färdiga resultatet kommer att avvika från skissen. Illustration: Sweco Architects

Vad gör vi då behovet av förskolor ökar i takt med storstädernas expansion? SISAB i Stockholm har ett svar på den frågan.

Vid Håsjögränd i stadsdelen Råcksta i västra Stockholm är platsen där SISAB ska placera en av de tio första konceptförskolor som är en del i det man kallar ”Framtidens förskola”.  En av tankarna är att process- och byggtid för förskolor ska kunna halveras. Det är dock viktigt att inte tumma på kvalitet eller de höga miljökraven. En av anledningarna till att man vill minska tidsåtgången är Stockholms starka expansion. Redan 2022 kommer Stockholms stad ha över en miljon invånare.

Skapat för naturliga möten
De här första förskolorna i konceptet, som är framtagna tillsammans med Sweco Architects och Stockholms stads pedagoger, byggs av JM Entreprenad i en generalentreprenad. Förskolorna byggs i två plan med fem, sex eller åtta avdelningar. Fasader och miljön ute kan anpassas efter de lokala förutsättningarna. Planlösningen med ett ”torg” och entréutformningen ska skapa samarbete mellan avdelningarna och naturliga möten.

Förskolan i Råcksta ska motsvara ”minienergihus” som det definieras i FEBY 12.
- Det stämmer att huset har en stark miljöprofil och är ett minienergihus. Målet för projektet är att kommande hus efter de tio som nu är upphandlade ska byggas för att klassas som passivhus, säger Thomas Bergsell som är kommunikatör på SISAB.