Otaliga, en gång pulserande och framgångsrika, köpcentra håller på att lägga ned sina affärsverksamheter i USA. Och trenden gäller alla delar av landet. En av den amerikanska detaljhandelns ledande konsulter Howard Davidowitz hävdar att inom de närmaste15-20 åren förväntas så många som hälften av USA:s köpcentra har upphört att existera.
Till och med sådana detaljhandels ankare som Sears och JC Penney stänger nu sina butiker. Ägarna till köpgallerior har svårt att hitta tillräckligt vinstgivande och tillräckligt stora återförsäljare för att kunna ersätta de som har fått likviditetsproblem.
Med en ny våg av nedläggningar vid horisonten är det svårt att expandera, enligt amerikanska detaljhandelns och fastighetssektorns analytiker.
Omkring 15 procent av amerikanska gallerior misslyckas eller omvandlas till icke-butiksyta inom de närmaste 10 åren, enligt Green Street Advisors, institutet för fastighetsanalyser. Det handlar om en tydlig ökning. För två år sedan förutspåddes en ökning med 10 procent när det gällde gallerior som skulle gå i konkurs eller konverteras till något annat.
- Risken för att en galleria ska misslyckas har ökat dramatiskt när man ser hur ledande och tidigare solida ankare plötsligt börjar hotas av nedläggningar, konstaterade Cedric Lachance, vd för Green Street Advisors.
Howard Davidowitz förväntar sig att endast exklusiva köpcentrum med stora namn som Saks Fifth Avenue och Neiman Marcus kommer att överleva.
- Mindre och mellanstora malls får råkna med att stora svårigheter, sade Davidowitz, som även är styrelseordförande i företaget Davidowitz & Associates, Inc., ett investment banking företag.
På grund av den nya utvecklingen har inte heller hans företag investerat i någon större köpgalleria sedan 2006.
Enligt Davidowitz behöver man bara färdas runt i större och mindre amerikanska städernas utkanter där de flesta stora köpcentra ligger. Där hittar besökaren en rad riktiga övergivna ”retailruins”.
Många av dessa nedläggningar är enligt honom resultat av grov felplanering och affärsmässiga överdrifter.
- Konsumenterna är idag mindre benägna att köra långt för att handla eftersom de tvingas att sitta över en timme i de alltmer snabbväxande bilköerna. Köpcentra ska idag byggas relativt centralt. De ska också ligga i närheten av en metro- eller spårvägsförbindelse, betonar fastighetskonsulten.
Källa: Retail America