Nu bygger ÖBO i Vintrosa

Bild: ÖBO

Styrelsen för Örebrobostäder AB har beslutat om att bygga kooperativa hyresrätter i Vintrosa. Sedan tidigare är ett engagemangsbeslut taget, men nu sätts spaden i jorden. Det blir ett hus med 12 lägenheter bestående av tvåor och treor och inflyttning beräknas till hösten 2015. 

– Det är ett historiskt beslut när ÖBO för första gången på drygt 20 år bygger nytt utanför Örebro tätort. Det är också ett modigt beslut, men styrelsen tror på idén om kooperativ hyresrätt som ett sätt att få ihop ekonomin i projektet. Förhoppningsvis banar vi nu väg för mer nyproduktion på fler platser, säger Karin Sundin, ordförande i ÖBOs styrelse i ett pressmeddelande.

En kooperativ hyresrätt är en boendeform som möter behovet av fler lägenheter utanför tätorten och samtidigt håller hyreskostnaderna på en rimlig nivå. Informationsträffar har hållits i Vintrosa för att berätta om vad det innebär att bo i en kooperativ hyresrätt.

 

Kooperativet Vinteråsen (ett gammalt namn på Vintrosa) är en ekonomisk förening som kommer att blockhyra det nybyggda huset i Vintrosa av ÖBO. De blivande hyresgästerna hyr i sin tur av föreningen. Hyresgästerna blir medlemmar i föreningen och betalar en insats vid inflyttning samt en hyra till den. ÖBO lånar i sin tur insatserna och ger tillbaka en ränta till kooperativet som gör att hyresnivån för hyresgästerna sänks. Vid en flytt får hyresgästen tillbaka hela insatsen. De boende får genom medlemskapet i föreningen också stort inflytande över boendet med en hyresgäststyrelse som förvaltar huset tillsammans med ÖBO. Kooperativet kan påverka hur mycket av skötseln man vill driva själva och vad man vill överlåta till ÖBO eller annan extern part.