Cederträ och prefab succé i Årsta

Foto: Hans Loord
Foto: Hans Loord

Det så kallade Skagershuset i Årsta är redan omtalat då det blev utnämnt till ”Årets Stockholmsbyggnad 2014”. Men vad är det för ett hus? Och hur är det byggt?

 

I hörnet Sköntorpsvägen / Skagersvägen i Årsta ligger det. Ett fyravånings lamellhus med verkligt speciell träfasad. Den är av obehandlad lite rödbrun ceder och är tänkt att åldras fint över tid, sägs det. Ingen av byggnaderna i omgivningen har dock träfasad så att införa trä utmanar på ett sätt omgivningen. Å andra sidan är just det trävalet med sin rödbruna färg starkt påminnande om de röda tegelhus som ligger tvärs över gatan. Husets skala anknyter dessutom bra till omgivningens smalhus från fyrtio- och femtiotalet. Gårdssidan upp mot det bakomliggande berget exponerar uteplatser, balkonger och terrasser. Fasadens trä består av tre olika typer av panelprofiler med bredder mellan 93 och 193 millimeter för att skapa variation.

Prefab en växande trend
Under träskalet är huset exempel på en allt starkare trend inom husbyggandet. Det är i stora delar byggt på fabrik och bara ihopsatt på platsen sedan. Det är Moelven som stått för prefabriceringen.  David Öberg, ansvarig för Stockholmsregionen hos Moelven avslöjar hur den fungerar.
- Det handlar helt enkelt om att vi tillverkar en modul på fabriken med både golv, väggar och tak klara. Dessutom innehåller modulen även de nödvändiga installationerna. Modulerna fraktas sedan till byggplatsen som sätts ihop som ett jättelego. Sedan måste man fixa modulskarvar, det vill säga vissa ytskikt och golvmaterial på plats, men det mesta är ju redan gjort på fabriken. Själva fasaden har ju monterats på plats förstås. De uppenbara fördelarna med det här sättet att bygga är att vi har bättre kontroll på processen, lägre risk och kan säkra en högre kvalitet. Sedan tar själva bygget på plats betydligt kortare tid i anspråk också, berättar David.

Började med en markanvisningstävling
Skagershuset har byggts i egen regi av Åke Sundvall Projekt AB och ritats av arkitekterna på OWC Arkitekter. Vi frågar Ulrika Lindencrona, projektledare för Skagershuset på Åke Sundvall om projektet och hon berättar att det började med att Åke Sundvall vann en markanvisningstävling 2007.
- I en tid då arkitekten ges allt mindre utrymme i projekten och arkitekturen blir allt mer likriktad går vi med Skagershuset i en annan riktning. Här kombinerar vi ett industriellt byggsystem med en hög arkitektonisk ambition och får ett hus som sticker ut och väcker människors intresse. Eftersom huset är byggt i ett redan befintligt bostadsområde kändes det viktigt att hålla byggtiden så kort som möjligt, vilket var en av anledningarna till att vi valde volymelement med hög färdigställandegrad. Ett industriellt byggsystem innehåller dock till stor del färdiga typlösningar och det finns en risk att estetiken ibland får underordna sig dessa. För att undvika det har det erfordrats hög kreativitet och ett nära samarbete mellan samtliga parter i projektet. De frågeställningar och utmaningar som byggsystemet medfört och som vi tillsammans arbetat med att lösa har gjort att kvaliteten höjts en extra grad - inget har lämnats åt slumpen utan varje detalj är noga genomgången, menar Ulrika Lindencrona.  

Ett hus som en möbel
Att det är ett speciellt projekt står klart. På frågan om vad som varit det roligaste med projektet svarar Ulrika Lindencrona:
- Att vi har lyckats komma i mål med de högt ställda förväntningar som fanns på Skagershuset. Den omsorg som syns i varje detalj och husets starka karaktär gör att det kan liknas vid en vacker möbel. Skagershuset är något utöver det vanliga och vi känner oss mycket stolta.

Det ska onekligen bli spännande att se den obehandlade cedern åldras i Årsta.

 

Fakta Skagershuset
Adress: Skagersvägen  22-26, Årsta
Lägenheter: 33
Lägenhetstyper: 2, 3, 4 och 5 rok
Stomme: Prefabricerade volymelement av trä
Fasad: Obehandlad cederträpanel
Byggtid: 11 månader
Färdigställt: december 2013
Arkitekter: OWC Arkitekter AB (Björn Ahrenby, Joan Anguita, Anna Montagut)
Byggherre: Åke Sundvall Projekt AB, Projektledare Ulrika Lindencrona och Sarah Segerman
Totalentreprenad: Åke Sundvall Byggnads AB
Underentreprenad: Moelven Byggmodul AB