Du nya sköna samma golv

Foto: Hans Loord
Foto: Hans Loord

KTH-hallen behövde nytt sportgolv. Det föll sig naturligt att företaget som levererat originalgolvet och skött det fram till nu fick uppdraget. Berteco heter det.

KTH-hallen var något av ett genombrottsverk för arkitekterna Lars Johansson och Mikael Uppling som bägge arbetar på arkitektkontoret AIX Arkitekter. Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm anordnade en arkitekttävling 1991och hallen invigdes vårterminen 1993. Den har exponerats i ett antal tidningar och böcker. Sportgolvet som levererades på den tiden var ett trägolv från Junckers i Danmark och inlagt av just Berteco.  

Samma sorts golv som förut
Björn Bertelsen, som är vd på Berteco berättar att beställaren som var Stiftelsen KTH-hallen kontaktade företaget då det var dags.
- De ville ha precis samma golv som det som var inlagt från början i hallen och som de varit väldigt nöjda med. Det här golvet är ett massivt trägolv med 22 millimeter tjocka, 129 millimeter breda och 3700 millimeter långa plankor. Fördelen med ett massivt golv är att det går att slipa 3-4 gånger sedan. Laminatgolv har inte de fördelarna. Vi la 700 kvadratmeter golv och innan rev vi ner det gamla golvet ända ner till betongen. Rivningen tog en vecka ungefär och själva golvläggningen sedan tog två veckor. Golvet levererades direkt från fabriken i Danmark lackat. Sedan utför vi linjemarkeringarna som ska till. Det är olika färger för olika sporter. Gult för handboll och rött för basket till exempel. Sedan lackar vi golvet igen, berättar Björn. Det är inget vanligt lack man använder utan ett speciellt lack avsett just för sportgolv. Lacken måste uppfylla friktionskraven och får varken vara för glatt eller för strävt.  

Svikt av vikt plus underhållet
Det finns flera slags golv om man ser till underlaget, punktelastiska och planelastiska samt kombinationer av dessa. Golvet i KTH-hallen är planelastiskt, vilket innebär att en större del av golvet sviktar. Ett planelastiskt golv består t ex av trägolv på en sviktande underkonstruktion. I detta fall består underkonstruktionen av korslagda reglar dämpade med gummi.
- Det är förstås viktigt med skötsel och underhåll också. Att underhållslacka en idrottshall vartannat år är helt normalt. Då slipar man bara ner till linjemarkeringsnivån och lackar sedan. Man behöver inte linjera om. Färgerna idag är alltid vattenbaserade till skillnad mot hur det var förr då man fick springa runt med mask, fortsätter Björn.

När det gäller underhåller har Berteco inget skrivet avtal, men tror att KTH kommer att höra av sig som de brukar göra då Berteco haft vårdnad om KTH-hallens golv sedan dess tillkomst. KTH-hallen var från början ett nybyggnadsprojekt. Men denna gång räknas det som ett renoveringsprojekt.

Nya golv och renovering
Företaget utför golvarbeten både i befintliga miljöer och i nybyggen. Företaget har lagt golv i Herrljunga sim- och sporthall, Frölunda Kulturhus och Heidhallen. Förutom sportmiljöer så pågår också ett spännande experiment i Partille med att lägga sportgolv i pensionärslägenheter i syfte att minska skador vid fall. Karlstads universitet håller på att utvärdera det, berättar Björn.

Berteco jobbar också aktivt med miljöfrågorna och med att ha hög kunskapsnivå i företaget.
- Vi har väldigt låg personalomsättning. Många av våra medarbetare har varit hos oss länge och har stor kunskap i yrket. Företaget har också varit med ett tag. Det grundades redan 1982. Vi föredrar att få golvmaterialet levererat från europeiska leverantörer för att vi vet att vi får den kvalitet vi vill ha. Vi får golv ifrån Holland, Tyskland och Danmark. Golvprojekt på gång nu är Svingens sporthall i Göteborg, en skola i Skövde och Adolfsbergsskolan i Örebro, berättar Björn.

Björn berättar att precis som många simhallar idag behöver renoveras eller byggas nya är det också med idrottshallarna. Dessutom råder det brist på idrottshallar idag.
- Tror att det finns en ljus framtid för Berteco med tanke på det, avslutar Björn.

 

Fakta:
Vad: KTH-hallen
Arkitekter: Lars Johansson och Mikael Uppling,  AIX Arkitekter.
Hur: Tävling arrangerad av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1991
Färdig: 1993, Omlagt golv 2014
Golv/Golvleverantör: Massivt trägolv från Junckers i Danmark och inlagt av Berteco AB
Kuriosa:  Exponerats i ett antal tidningar och böcker.