"Föråldrade fastigheter får globala konsekvenser"

Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden. Foto: Prologis

Prologis, internationell ägare, förvaltare och utvecklare av industrifastigheter, har släppt en rapport som bland annat kategoriserar och definierar orsakerna bakom föråldrade industri- och logistikbyggnader.

 – Vi ser en stor potential i att äldre lokaler ersätts av nya moderna lagerlokaler i strategiska lägen, säger Allan Lavén, regiondirektör på Prologis Norden. Det är vanligt att man uppnår 20 procent högre driftseffektivitet i moderna lager jämfört med gamla lager, tack vare högre staplingsbar höjd, sensorstyrd belysning, slätare golv, välisolerade byggnader och vädertätade lastportar. Med nya lager i strategiska lägen uppnår man även effektivare godsflöden vilket är både mer ekonomiskt och miljömässigt gynnsamt.

– Hela sektorn för industrifastigheter är under förändring till följd av tekniska framsteg och ökade krav från konsumenterna på allt snabbare leveranser, säger Chris Caton, forskningschef hos Prologis. Utvecklingen har en stor inverkan på efterfrågan då flera procent av industrifastigheterna i USA varje år bedöms som föråldrade. Andelen är ännu högre i Europa och Japan. Behovet att ersätta föråldrade lagerfastigheter, i kombination med historiskt låga vakanser, kommer att driva nyutvecklingen.