Förbifart Stockholm åter igång efter frysningen

Visualisering över den framtida trafikplatsen Kungens Kurva. Bild: Trafikverket
Visualisering över den framtida trafikplatsen Kungens Kurva. Bild: Trafikverket
Kartbild som illustrerar Förbifartens vägsträckning. Karta: Trafikverket
Kartbild som illustrerar Förbifartens vägsträckning. Karta: Trafikverket
Louise Melander, kommunikationschef för Förbifart Stockholm på Trafikverket. Foto: Trafikverket
Louise Melander, kommunikationschef för Förbifart Stockholm på Trafikverket. Foto: Trafikverket

Efter drygt två månader, den 1 januari 2015, hävdes frysningen av projekt Förbifart Stockholm. Då kunde de pågående upphandlingarna och påbörjade arbetena ute i fältet fortsätta, även om frysningen förstås medförde att tidsplanen justerades framåt en aning. Nu pågår arbeten ibland annat Skärholmen, Sätra, på Lovön och i vid Johannelunds tunnelbanestation.

Den 23 oktober 2014 beslutade regeringen att projekt Förbifart Stockholm skulle frysas fram till den 1 maj. Frysningen av samtliga pågående arbeten i fält upphävdes redan den 1 januari. Syftet med frysningen var att ge Stockholms stad, Stockholms läns landsting och övriga parter möjlighet att förhandla om avtalet om projektets finansiering som skrevs 2009.  Under tiden som projektet varit fryst har Trafikverket arbetat med att effektivisera produktionstiden så mycket som möjligt samt förstås gjort vad de kunnat för att minimera kostnaderna för frysningen, som tidigare uppskattats till 170 miljoner kronor.

–Vid frysningen bestämde vi oss för att förlänga anbudstiden till den 2 juni för två pågående upphandlingar, en i Johannelund och en i Kungens Kurva, med ett sammanlagt anbudsvärde på fem miljarder kronor. Vår ursprungliga plan var att under hösten och vintern 2014/2015 inleda ytterligare entreprenader med ett sammanlagt anbudsvärde på 12 miljarder kronor, säger Louise Melander, kommunikationschef för Förbifart Stockholm på Trafikverket.

Arbetena på Lovön och i Johannelund har återupptagits
Hittills i år har arbetet med förberedelser för bygget av en kombinerad gång- och cykelbro över E4 i höjd med Kungens Kurva påbörjats. Byggnationen av själva bron väntas kunna påbörjas i början av sommaren. På norra och södra Lovö har de förberedande arbeten som pausades i samband med att projektet frystes kunnat återupptas. Arbetet med att lägga om ledningar vid den kommande arbetsplatsen vid Johannelunds tunnelbanestation längs med den gröna linjen mot Hässelby Strand har också återupptagits.

Tunnelmynning för kollektivtrafik byggs i Skärholmen
I slutet av februari etablerade Trafikverket, genom sin entreprenör Subterra, en tillfällig arbetsplats i Skärholmen. På arbetsområdet i anslutning till Skärholmsvägen har entreprenören påbörjat markarbeten och arbetet med att bygga infartsvägar ut mot Skärholmsvägen. I början av sommaren kommer arbetet igång med att bygga den tunnel som så småningom ska bli en på- och avfart för kollektivtrafiksbussar från Förbifart Stockholm.

Strax innan jul kom även beslut från mark- och miljödomstolen. Miljödomarna meddelades med verkställighet, vilket betyder innebär att Trafikverket har domar som de kan tillämpa genast. I domarna definieras exempelvis hur mycket vatten som får läcka in i tunnlarna, hur Trafikverket ska agera gentemot samhället, tillåtna bullernivåer och arbetstider samt vilket ansvar de ska ta när det gäller miljöfrågor.

I mars hölls muntlig förhandling i mark- och miljödomstolen som rör Stockholms stads detaljplaner. Ett antal detaljplaner som rör bygget av Förbifart Stockholm i Huddinge och Sollentuna kommuner är fastställda. Av de detaljplaner som rör Stockholms stad har dock elva planer överklagats. Muntlig förhandling om dessa pågick i slutet av mars. Överklaganprocessen bedöms dock inte ha någon inverkan på Förbifart Stockholms tidsplan.

–Arbetet med projekt Förbifart Stockholm väntas generera 19 miljoner ton schaktmassor från bland annat sprängda berg. Vi har nu tecknat avtal med ett antal externa köpare av schaktmassorna, som framöver kommer att användas i byggprojekt i Stockholmsregionen och kanske även andra delar av Sverige, säger Louise Melander.