Priserna på villor och bostadsrätter har rusat det senaste året. I skymundan har även fritidshuspriserna tagit fart. Utbudet räcker inte till.
Priserna på fritidshus har stigit med åtta procent sedan i juni förra året.
-Det är mycket för att vara fritidshus. Det brukar ligga på 3-4 procent, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.
Annonssajten Hemnet rapporterar ett betydligt lägre utbud, 22 procents nedgång, av fritidshus än motsvarande period i fjol. Samtidigt har antalet klick på fritidshus ökat.
-Prisuppgången bygger på ett uppdämt behov. Och antalet fritidshus minskar kontant eftersom många blir permanentboenden, och det byggs inte så många nya, säger Håkan Hellström, vd för Svensk fastighetsförmedling.
Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, pekar på den "grå vågen". Människor vill i större utsträckning bo så centralt som möjligt i städerna, inte bara i Stockholm. Det innebär att man gör avkall på grönområden och även ofta att man bor trångt, säger han.
-Jag har länge prognostiserat att fritidshusen kommer att gå upp i pris.
Stiltje på bomarknaden
Bostadspriserna som helhet låg så gott som stilla under den första sommarmånaden. Vissa siffror pekar till och med på en nedgång. Enligt Svensk Mäklarstatistik sjönk priserna på bostadsrätter med en procent i juni, jämfört med i maj. I storstadsområdena var priserna oförändrade.
På villamarknaden gick priserna upp med en procent i hela landet.
-Det är mycket små rörelser i inledningen av sommaren. Det brukar vara så, och det brukar sedan följas av en nedgång i juli, säger Per-Arne Sandegren.
En förklaring är att det säljs färre dyra lägenheter på sommaren. Särkilt i Stockholm och övriga storstäder går aktiviteten på marknaden ner.
Inget trendbrott
Valueguard-KTH:s Hox-index, som även väger in vilka typer av lägenheter och villor som säljs, sjönk med 0,6 procent i juni. Det betyder att bopriserna sjönk för första gången sedan i november förra året, enligt Hox.
Och en prisdipp de kommande veckorna är alltså att vänta. Men Per-Arne Sandegren tror inte att det handlar om ett trendbrott.
-Vi ser inget sådant ännu. Precis som tidigare är efterfrågan väldigt hög. Och nu gick räntan ner ytterligare, säger han.