Grontmijs arkitekturgrupp i Malmö gestaltar en mötesplats med ett stadsdelsbibliotek och en fritidsverksamhet under samma tak. Mötesplats Klostergården i södra Lund har miljöprofil och arkitekterna har velat skapa förutsättningar för utökade öppettider på biblioteket.
Mötesplats Klostergården kommer att ligga intill Helgeandskyrkan på det centralt belägna torget. Klostergården växte fram som ett miljonprogram på 1960-talet och torget omges av Helgeandskyrkan, en tegelkyrka från 1968 ritad av arkitekt Sten Samuelson, församlingshem och köpcentrum.
Karaktäristiskt för torget och kyrkans byggnader, som är kulturminnesmärkta, är det mörka Helsingborgsteglet som håller samman miljön. Den nya mötesplatsen har gestaltats på ett sätt så att den ska harmonisera med Helgeandskyrkan.
– Vi har använt samma material och formspråk som kyrkan, men har också fått in tidstypiska detaljer, som till exempel fönsterband i betong, säger Helena Beckman, uppdragsansvarig och chef för Arkitektur & Samhällsbyggnadsenheten i Malmö i ett pressmeddelande.
Byggnaden har utformats i enlighet med miljöklassningssystemen Miljöbyggprogram syd och Miljöklassad byggnad. Det innebär att arkitekterna har orienterat fönster- och glasytor så att de släpper in minimalt med kyla och värme. Huset har också en tung stomme av tegel och betong som lagrar och reglerar värme efter temperatur.
Fritidsverksamheten i området har under en längre tid hållit till i provisoriska lokaler, och stadsdelsbiblioteket är i dag ett integrerat folk- och skolbibliotek med begränsade öppettider för allmänheten.
Mötesplatsens speciella planlösning gör det möjligt att ha utökade öppettider på biblioteket, så att lässugna ska kunna låna böcker på helger och sena kvällar. Grontmijs kund är det kommunala fastighetsbolaget Lundafastigheter, som hyr ut lokalerna till biblioteks-, skol- och fritidsverksamheten.
Bygglovsprocessen för Mötesplats Klostergården pågår. Byggnaden beräknas stå klar under hösten 2013.