Nobelfestens mat från energisnåla storkök

Den omfattande restaureringen tog knappt sex månader. Foto: Bengt Höglund
Den omfattande restaureringen tog knappt sex månader. Foto: Bengt Höglund

Nu är upprustningen av storköken i Stockholms stadshus klar. Så årets nobelgäster får avnjuta en lyxmiddag, lagad i toppmoderna kök. Trots de speciella krav det innebär att arbeta i en byggnad av kulturhistoriskt värde lyckades totalentreprenören Arcona klara ett mycket tufft tidsschema i ett projekt som involverat runt 30 underentreprenörer.

Stadshusets bankettkök ligger på vinden och det tar därför tid att komma ned till Blå hallen. All mat tillagas i köket måste kylas och sedan köras ned till uppvärmningsköket. Problemet har lösts bland annat genom att installera större och bättre ugnar och använda anpassade vagnar för transport och förvaring.

Spar energi

Det nya kylsystemet är en viktig del av ombyggnaden. Nu går det också att kyla och frysa ner betydligt större volymer upplagd mat.

– Kylanläggningarna kan stängas av när de inte används, berättar Peggie Ulle på Storköksbyrån som svarat för köksprojekteringen. Ugnarna stängs automatiskt av när de är öppna, vilket ger stora energibesparingar. Logistiken har också förbättrats och man behöver inte längre gå genom köket när man ska förflytta sig mellan norra och södra koppartornet. Istället finns det en korridor utanför.

Ett nytt matavfallssystem och nya slam- och fettavskiljare har också installerats. Stockholm stad kommer att använda matavfall och slam för framställning av biogas i Henriksdalsverket.

Minimala störningar

Förutom att Stadshuset inrymmer lokaler för stadens politiker och tjänstemän är det även ett av Stockholms populäraste turistmål. Det besöks varje år av upp till 500 000 personer och är skådeplatsen för cirka 400 evenemang med i genomsnitt 400 gäster varje år.

– Vi strävade därför efter att störa verksamheten så lite som möjligt under ombyggnaden som också innebar logistiska utmaningar, säger John Lundholm, projektchef på Arcona. Förståelsen från dem som arbetar i Stadshuset har varit stor. Det tackar vi för.

Genom att jobba i 5D-BIM i Navis Works kunde projekteringen snabbas upp avsevärt.

– Vi vann värdefull tid, bland annat genom att göra kollisionskontroller i trånga utrymmen med hjälp 3D-modellen, berättar John Lundholm. Då vet entreprenören tidigt att allt får plats. Men den viktigaste orsaken till att vi klarade av ombyggnaden på drygt sex månader var det goda samarbetet mellan de cirka 30 entreprenörer, Stockholms stad och politiker som var engagerade i eller kring projektet.

Viktigt att förebygga fuktskador

Stor omsorg har ägnats åt att förebygga fuktskador i det gamla ärevördiga Stadshuset. Det är en utmaning i sig.

– Konsultföretaget Dry-IT har tagit fram en fuktsäkerhetsdokumentation som alla konsulter följt, säger John Lundholm. Dry-IT har haft enskilda möten med varje konsult. Då har riskmomenten lyfts fram, liksom vikten av att fuktsäkerhetsdokumentationen följs för att minska riskerna för fuktskador. Vi har även haft fuktskyddsronder under byggtiden och gjort fuktmätningar. I köken har vi använt oss av ett cementbaserat tätskikt som kan andas för att motverka fukt. I Gyllene salen har vi primat kökstaket för att få en diffusionstätning som ska motverka fukt i våningen ovanför. På VVS-sidan har vi följt Säker Vattens regelverk för att minimera risken för vattenskador.

Energisnål och långlivad LED-belysning har installerats i köken.

–Det är första gången sådan belysning används i storkök, berättar John Lundholm. Den har en brinntid på upp till 50 000 timmar.

Arcona har också låtit göra en översyn av brandskyddet för att säkerställa att det uppfyller dagens högt ställda krav.

– Både konventionella vattensprinklers och sprinklers med gasblandning vid spisarna har installerats, liksom ett nytt brandlarm, säger John Lundholm. Vi har också lycktas sänka bullernivån i köken.

"Alla har gjort ett fint jobb"

Jan Lind, projektchef på Stockholms fastighetskontor, är mycket nöjd med ombyggnaden som gjorts i nära dialog med Stockholms stadsmuseum och stadsantikvarien.

– Alla har gjort ett bra jobb, framhåller Jan Lind. Den gamla köksutrustningen var en energislukande miljöbov. Men den nya moderna utrustningen är både energisnål och effektiv, inte minst det tidsstyrda fläktsystemet. Tack vare att allt blev klart i tid fick Stadshusets restaurangoperatör, Stadshusrestauranger, den tid de behöver för att trimma in den avancerade köksutrustningen inför Nobelfesten i december.

I ombyggnationen ingår storköksutrustning som ugnar, kokgrytor, vagnställ, stekbord och diskmaskiner. Nya fläktrum med värmeåtervinning samt fjärrkyla har också byggts. Därtill kommer stambyten som vissa fall ersatts av relining av avloppsstammarna. Projektet inkluderar även en renovering av Stadshuskällarens kök och Ekens kök som får nya ytskikt och ny layout.

Hela projektet är ett led i Stockholm stads vision om att år 2030 vara en evenemangs- och upplevelsestad i världsklass.

– Renoveringen av köken är också ett viktigt steg mot målet att i framtiden kunna certifiera Stadshuset som en "GreenBuilding", avslutar Jan Lind.