På platsen där köpcentret Kungspassagen tidigare låg pågår arbetet med att utveckla Umeås nya köpcenter. Tanken är att Utopia ska vara en naturlig del av stadens center snarare än ett slutet rum då den sista etappen avslutas inför julhandeln 2014
Arbetet med köpcentret Utopia i centrala Umeå är en del av ett helt kvarters omvandling. Med ett nytt hotell i tolv våningar, kontor, bostäder, serveringsanrättningar och omkring 60 butiker skapas ett myller av liv. Bakom projektet ses Balticgruppen Fastighet AB som byggherre vilka äger, utvecklar och förvaltar fastigheter i Umeå sedan 1987. Bakom köpcentrets utformning och kommersiella koncept står Ågren vilka arbetat mot en shoppingupplevelse där stad flyter samman med gallarian. Cirka 20 000 kvadratmeter handel fördelas på ett tre våningsplan med såväl gym, kaféer som ett tiotal restauranger och uppemot femtio butiker.
- Tidigare Kungspassagen var just en passage. Idag öppnar vi upp hela kvarteret och skapar ett stort inomhustorg. Staden växer in i kvarteret på helt annat sätt det. Vi har placerat tre entréer i gatuplan varav två placerats i hörn mot Kungsgatan medan en vetter mot busstorget. Dessa leder till ett stort torg från vilket du ser upp mot de övre planen med ett generöst dagljusinsläpp, säger Per Norberg chefsarkitekt vid Ågren.
Med utsikt mot såväl Rådhustorget, rådhusesplanaden liksom in mot köpcentrets egna inomhustorg återfinns restauranger, kaféer och foodcourt i Utopias andra plan. För Umeå är Utopias foodcourt stadens första vars internationella utbud spänner över flera världsdelar. Bland restaurangerna på Utopia återfinns bland annat Basilica, Rose Garden, Texas Longhorn och Grekiska Kollgrillbaren. Att en majoritet av serveringsanrättningarna förlagts på shoppingscentrets övre plan är ingen slump. Per Nordberg berättar att det finns vinster med att placera dessa ovan det mest intensiva myllret. Detta tillsammans med spanläge såväl in som ut ur shoppingcentret skapar ett mervärde för besökaren.
Febril aktivitet på plats
I skrivande stund pågår ett febrilt arbete på platsen, faktum är att köpcentrets första etapp färdigställdes under hösten 2013. Liksom i alla innerstadsprojekt har logistiken varit en utmaning i arbetet. Att omvandla ett helt kvarter samtidigt som grannverksamheter fortgår i vanlig ordning, kräver noggrann planering. Att håller bullernivåer nere är likaså av största vikt för att störa omgivningen i så liten grad som möjligt. En av flera aktörer som är involverade i arbetet är OF Bygg KF, arbetet med grunden till hotellet påbörjades redan för två år sedan.
- Det arbete vi utfört inom projektet är grundläggning för hotelldelen och invändig stomkomplettering för gallerian och hotellet. Sedan har vi även arbetat med en samverkansentreprenad där vi gjort en stomförstärkning av befintligt hus. Detta då man byggt ut och ska höja vilket förändrar laster och kräver en större stomförändring, säger Andreas Hansson vid OF Bygg KF.
Under pågående etapp, vilken beräknas vara avslutad inför julhandeln 2014, tillkommer ett tredje våningsplan med ljusa och moderna kontor med öppna lösningar liksom gym och butiksytor och den tredje entrén mot busstorget färdigställs. Det är för den tidigare besökaren av Kungspassagen en helt ny upplevelse att besöka Utopia, förändringen av kvarteret är total.
- Vi försöker skapa något som ska stå sig över tid, en hel del materialval liksom formspråk som används ska vara tidlösa samtidigt som det är nytt och modernt. Det är material som ska kunna hålla och stå sig utan att kännas daterat, säger Per Norberg.
Ouppnåeligt ideal eller rent av önskedrömmar ligger i namnet Utopia, detta ska likväl inte avskräcka utan snarare inspirera såväl aktörerna bakom projektet liksom Utopias kunder. Förhoppningen är att satsningen på shoppingcentret Utopia ska stärka centrumhandeln som idag ser sig konkurrera med såväl köpcenter i utkanterna av städerna liksom näthandeln som år efter år tar marknadsandelar.