Statens fastighetsverk kommer under våren att rekonstruera förstukvisten till huvudbyggnaden på Kronobergs kungsgård strax norr om Växjö. Arbetet, som är sist ut i en rad renoveringar på kungsgården, kommer att utföras med traditionella hantverksmetoder och material. Den gamla förstukvisten, som är borta sedan länge, ska rekonstrueras utifrån äldre fotografier samt fynd som gjorts i ett förråd.
Under två års tid har Statens fastighetsverk, förvaltare av Kronobergs kungsgård, utfört renoveringsarbeten på gården. Arrendatorsbostaden har fått nytt tak, logen är ombyggd för att kunna erbjuda plats för inhyrda hästar och en ny gödselvårdsanläggning har byggts. Även den stora ladugården är ombyggd och anpassad för att gårdens kor ska kunna gå i lösdrift. Under våren kommer dessa arbeten att slutföras i och med en rekonstruktion av den förstukvist som tidigare funnits på gårdens huvudbyggnad.
Arrendatorbostaden vid Kronobergs kungsgård saknar idag verenda. En tidigare verenda med snickarglädje har funnits men revs någon gång före 1960. Nu återskapar Statens fastighetsverk förstukvisten med utgångspunkt från äldre fotografier och från en sittbänk i original som hittats i ett förråd.
– Att rekonstruera en gammal förstukvist låter kanske inte så märkvärdigt men det är genom att vara noga med detaljerna som vi höjer värdet på helheten och värnar vårt nationella kulturarv, säger Per Sandberg, förvaltare vid Statens fastighetsverk.
Den nygamla förstukvisten ska kunna tas i bruk i slutet av maj.
Kronobergs kungsgård har ett stort kulturhistoriskt värde med sin gårdsmiljö och sitt öppna bevarande odlingslandskap. Gården har fungerat som arrendegård sedan 1998. Nuvarande arrendatorer driver gården med inriktning på nötköttproduktion kompletterat med lamm och gris i mindre skala samt begränsad äggproduktion. Verksamheten kombineras med turistverksamhet i form av "bo på lantgård" och av studiebesök av skolor och förskolor.