Stadsplaneringen i Göteborg står inför en rad utmaningar. Inte nog med att de ska försöka åstadkomma tillräckligt med bostäder till en växande stad och planera för ett hållbart sätt att röra sig i staden. De har dessutom klimatförändringarna och hoten om extrema väder att ta hänsyn till.
Göteborg är också en stad i stark förändring. Det är många som flyttar in till Göteborg och staden fortsätter att växa. Ökad inflyttning och många näringars behov av att förändra stadens rum och byggnader ställer stadsplaneringen inför en rad intressanta utmaningar. Samtidigt ska de grundläggande dragen i stadens karaktär bevaras.
– Göteborg är den lilla storstaden med den stora stadens utbud kombinerat med den lilla stadens gemytliga små områden, säger Ylva Löf, Översiktsplanechef på Göteborgs stad.
Ylva lyfter fram några viktiga områden som staden fokuserar på och det första hon nämner är ett område som man kanske inte direkt kommer att tänka på påverkar stadsplaneringen – klimatförändringarna.
– Detta är en väldigt viktig aspekt för stadsplaneringen att ta hänsyn till. Vi planerar för höjda vattennivåer och extrema väderlägen, vilket de flesta är överens om att vi kommer att få fler av i framtiden, säger Ylva Löf.
På lång sikt ökar riskerna av extrema väderhändelser för Göteborg kraftigt. Ett förändrat klimat med temperaturhöjningar som i sin tur höjer havsvattennivån ger den allvarligaste riskökningen. En höjning av havsnivån på 0,9 meter tillsammans med en ny storm likt ”Gudrun” får mycket stora konsekvenser för den havsnära liksom den låglänta bebyggelsen utmed älven i centrala staden.
De säkerhetsnivåer som finns idag har en meter säkerhetsmarginal i förhållande till extremt högsta högvatten. Härtill kan älven sägas vara levande och kraften av ökade nederbörds- och vattenmängder ökar erosion, långsiktig sättning samt risk för skred och ras.
I sammanhanget står också klart att den troliga klimatförändringen ökar den redan höga risknivån inom det VA-tekniska försörjningsområdet. Behovet av åtgärder växer för att områdena med direkt närhet till hav och vatten även i fortsättningen ska vara funktionella och attraktiva.
– Den här frågan påverkar hela innerstaden. Idag arbetar vi med tillfälliga skydd men det blir allt viktigare att hitta en lösning för hur vi ska hantera befintlig bebyggelse och skydda den permanent, säger Ylva Löf.
Stort infrastrukturpaket
Ett annat viktigt område är såklart att tillgodose behovet av bostäder som hela tiden ökar och där är bland annat områden kring älven viktiga.
– Idag växer vi genom att komplettera och förtäta befintliga områden snarare än att växa i utkanterna, säger Ylva Löf.
Ökad bebyggelse och ökad inflyttning aktualiserar även trafikfrågorna. En viktig fråga för staden är att invånarna ska kunna röra sig hållbart inom staden.
– Både bebyggelse och trafik måste planeras sammanhållet, och fler ska kunna åka kollektivt, gå och cykla. Stadsområdet måste också planeras för bättre samband mellan delarna, och olika typer av barriärer ska minska.
Tillsammans med Västra Götalandsregionen, Vägverket och Banverket har man tagit ett beslut om ett infrastrukturpaket värt 30 miljoner. Paketet innehåller såväl stora som små åtgärder som man planerar att genomföra mellan 2013 och 2015.
– En tågtunnel under staden - Västlänken – till centralen är en del. Trängselavgifter är en annan sak som kommer att införas och Göta Älvbron måste bytas ut. Göta Älvbron är en viktig förbindelse med Hisingen och även för vidare färd norrut via E6:an, säger Ylva Löf.
Levande stadskärna
Ylva berättar att man idag håller på och kompletterar och förtätar i princip varje stadsdel där det finns möjlighet att få till en god kollektivtrafik. Kvillebäcken, Angered, centrala Älvstaden, Högsbo och Majorna bara för att nämna några områden. Samtidigt som kollektivtrafik är en viktig bit att ta hänsyn till är även den sociala delen det.
– En stad ska fungera för flera människor och är en arena där vi ska kunna leva tillsammans. Ur det perspektivet är stadsbyggnad viktigt även för integrationen, säger Ylva Löf.
Två kulturella institutioner som står inför förändringar är stadsbiblioteket och Operan som båda är i behov av större och förändrade lokalytor. Ytterligare en stadsdel som står inför stora förändringar är Gamlestaden. Här utvecklas ett gammalt industriområde, där bland annat SKF låg tidigare, till bostäder och handel och som dessutom får en egen pendelstation. Ett område som redan utvecklats mycket de senaste åren och som även i fortsättningen är ett av stadens fokusområden är Älvstranden.
– Vi knyter samman centrum med Hisingen på andra sidan älven och vill därigenom åstadkomma ett Göteborg med en levande stadskärna där vi utnyttjar älven bättre, säger Ylva Löf.
I det arbetet ingår även Skeppsbron som med sitt läge utmed älven tidigare var ett område som bara fungerade som genomfartsled. Nu när trafiken går genom Götatunneln finns det möjlighet att knyta samman två intressanta delar av staden – Nordstan och Järntorget. När Skeppsbron fräschas upp blir det trevligt att promenera utmed älven och det finns förhoppningar om att till och med kunna erbjuda bad.
Nya Skeppsbron kommer att erbjuda helt nya funktioner som kommer att ha stor påverkan på staden.