Torsdagen den 29 april fick Fortum positivt besked från miljödomstolen för den planerade utbyggnaden av kraftvärmeanläggningen i Brista norr om Stockholm. När den planerade avfallseldade anläggningen är på plats år 2013 kommer den producera 490 GWh värme och 150 GWh el per år.
– Avfall ska i första hand återvinnas, men det finns gränser hur länge det är möjligt. När det inte längre går att återvinna fibern, eller uppgradera plasten för ännu en produktcykel. Då är det bästa att återföra den energi som finns i avfallet till samhället och då minska behovet av ändliga energiråvaror. Genom avfallsförbränningen i Brista använder vi energi som annars skulle ha gått förlorad, säger säger Ulf Wikström, miljöchef på Fortum Värme i ett pressmeddelande.
Under de närmaste tio åren planerar Fortum att investera i storleksordningen 15 miljarder kronor i ny uthållig kraftvärme i Stockholmsområdet. Fortum ska minska utsläppen från fjärrvärmeproduktionen i Stockholm och öka elproduktionen, samtidigt som andelen förnybara bränslen ökar.
– Även om satsningen i Brista kommer att minska utsläppen lokalt i Stockholm, så är den viktigaste effekten den klimatnytta projektet ger globalt. När vi till år 2020 fördubblar produktionen av el framställd med mycket låga utsläpp i Stockholm, så kan den elen tränga undan den el som är producerad med miljömässigt sämre teknik på andra platser, Det kan innebära minskade utsläpp med så mycket som 1 000 000 ton CO2 per år, säger Ulf Wikström.
Den nya produktionsenheten vid Brista ska kopplas till det befintliga fjärrvärmenätet, som försörjer kunder norr och väster om Stockholm.
Mängden hushållsavfall har ökat de senaste åren, vilket ställer högre krav på en effektiv avfallshantering. Det avfallseldade kraftvärmeverket i Brista ska kunna ta hand om 240 000 ton avfall per år, både hushållsavfall och verksamhetsavfall.
I september 2010 kommer AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad formellt besluta om nybyggnationen.