Det Hässleholmsbaserade logistikföretaget Frysboxen bygger ut sin lagerkapacitet med ett nytt fryshus för 15 miljoner kronor. Företaget grundades för bara tre år sedan och sitter i splitternya lokaler, men det befintliga fryshuset är redan fullt till bristningsgränsen och därför har de byggt ut lagret.
Det speciella med det nya fryshuset är, enligt Frysboxen, att det är det enda miljövänliga fryshuset i Sverige med ett till 100 procent koldioxidbaserat kylsystem, åtminstone i den här storleksordningen. Annars används normalt ammoniak som kylbärare.
– Det här är en intressant framtidslösning, poängterar Janne Svensson på Frysboxen. Det blir faktiskt en av världens största koldioxidbaserade kylanläggningar, dimensionerad för 400 kilowatt.
Lars Juhl, kylansvarig på Bravida, berättar att den här typen av koldioxidbaserade kylsystem blivit allt vanligare de senaste två till tre åren både i butiker och i kyllager.
– Men det har tagit lång tid för kylindustrin att anamma det här. I Danmark däremot är användningen väldigt utbredd eftersom man där förbjudit freoner för alla kylanläggningar över 10 kilo, säger Lars Juhl.
Koldioxiden levereras i tuber till kylanläggningen och gasen förs in i rörsystemet under högt tryck där den bildar ett slutet kretslopp. Någon koldioxid släpps alltså inte ut i luften. Därför kan man med fog kalla det för en miljövänlig köldbärare.
Självförsörjande på värme
Koldioxidbaserade köldbärare fungerar så att de transporterar bort värmen ur anläggningen ungefär som en värmeväxlare. Värmen som blir över kan sedan återvinnas. Frysboxen tillgodogör sig den i ventilationen och för att hålla lokalerna varma.
– När det gäller värme är Frysboxen helt självförsörjande, säger Lars Juhl.
Tekniken att använda koldioxid som köldmedel utvecklades redan i slutet av 1800-talet och var vanlig ända till slutet av 50-talet, då freoner fick globalt genomslag. Därför föll tekniken i glömska under många år tills den för ett par år sedan fick en renässans.
Eftersom det krävs att koldioxiden högtrycksätts inne i rören, 120 bar, måste de rostfria rören vara extra tjocka, 4 millimeter. Dessutom är varje svets på rören noga kontrollerad med röntgen, allt för att minimera risken för en olycka, i värsta fall en explosion.
– Inom den petrokemiska industrin och kemiindustrin är den här godsstorleken på rören vanlig, men inte i kylindustrin, säger Lars Juhl.
Förvarar alla typer av matvaror
Förutom det koldioxidbaserade kylsystemet skiljer sig inte det nya fryshuset från traditionella. Det håller en jämn temperatur på 25 minusgrader. Här kommer man att förvara alla typer av matvaror, alltifrån glass och grönsaker till skaldjur och fastfood.
Utvändigt kläs det nya fryshuset med Ruukki-element i likhet med det befintliga fryshuset. Byggentreprenör är Järletoft Bygger.
De båda fryshusens yta är tillsammans 3 600 kvadratmeter. Tillskottet rymmer 4 000 pallplatser, medan det befintliga lagret har 5 000 pallplatser.
Importerar varor från hela världen
Frysboxen är framför allt ett lager- och logistikföretag, men erbjuder också tjänster som packning, transportsamordning och containertömning.
Till och från Frysboxen går varje dag 20-30 lastbilar. Varor importeras från hela världen och kunderna är dels grossister, dels enskilda handlare runt om i Sverige.
Frysboxens lager är visserligen datorstyrda, men automatiseringsgraden är normalt mindre i den här typen av lager som plockas av kartongvis. I stora lager plockar robotar av varorna, men då brukar det röra sig om helpallar.
– Ingen robot klarar av att plocka en kartong här, en kartong där, säger