Kalmar största byggprojekt – etapp två av Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetets Kalmarbaserade verksamhet samlas mitt i centrum. Foto: Skanska
Målsättningen är att såväl om- och tillbyggnation som nyproduktion ska miljöcertifieras enligt LEED nivå guld.
Tengbom har ritat den östra delen. Den västra delen har ritats av det danska arkitektkontoret CCO arkitekter. Foto: Skanska

Text: Mari-Louise Paulson

 

Linnéuniversitetet bildades 2010 genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. 2016 hade skolan cirka 14 000 studenter, i dag har universitetet vuxit till cirka 33 000 studenter fördelat på 180 utbildningsprogram på olika nivåer och cirka 1300 friståendekurser. Inte konstigt att lärosätet nu byggs ut.

Skanska som fick uppdraget som totalentreprenör 2016 och som då påbörjade projekteringen i Kalmar, bygger nu etapp två av den om, ut och nybyggnation som just nu pågår av Linnéuniversitetet. Anledningen till det stora projektet är att man vill samla ihop universitetets verksamhet, som tidigare har funnits i flera olika lokaler på olika platser i staden. När allt är klart Linnéuniversitetets alla verksamheter ligga på Universitetskajen i centrala Kalmar.

En västlig och en östlig del
I det nya Linnéuniversitetet ingår både en västlig och en östlig del. Den västra delen, etapp ett, som har pågått under några år, handlar om totalt 22 00 kvadratmeter och kommer att inrymma lärosalar, aulor och kontor. Etapp två, alltså är den östra delen, byggstartade under 2019 och beräknas vara färdigt 2022. I den ingår tre olika hus som totalt kommer att bli 43 000 kvadratmeter stort och husera universitetsbiblioteket laboratorie- och lärosalar samt kontor.

Hållbarhet som ledord
Projektet har utvecklats med ledorden "ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet som gemensamt stödjer varandra för att skapa en långsiktig och hållbar samhällsutveckling". Vilket bland annat innebär att projektet har anpassats för platsens förutsättningar och att miljöerna ska "främja delaktighet människor emellan". I projektet har man också tänkt på miljö och hållbarhet där både om- och tillbyggnation samt nyproduktion ska miljöcertifieras enligt LEED nivå guld. Arbetet utifrån också från ett livscykelperspektiv när det gäller sådant som energieffektivisering och materialval.

Nära kommunikationer

Platsen i Kalmars hamn där det nya universitetet ligger har en närhet till centralstationen som gör det lätt för besökare att ta sig dit.