Innovativ ljusdesign skapar social samhörighet

Punkthuset är idag Kortedalas högsta hus och utgör ett nytt landmärke i Göteborg. Ljusslingan med LED belysning runt taket skapar en skylineprofil som syns på flera mils avstånd. Bild: Ulf Celander

Det höga punkthuset vid Kortedala torg harmonierar med karaktäristiska drag från 50-talet. En tekniskt avancerad belysning lyser upp fasaden och bildar en intresseväckande identitetsmarkör och skapar social samvaro.

Text: Hanna Engström

Bakom initiativet att uppföra punkthuset står Framtiden Byggutveckling. Arkitektbyrån White har ritat och byggt. Det var också White som kom med idén att belysa fasaden med ett unikt mönster.

 

bild
Tack vare en tekniskt avancerad lösning med strålkastare avtecknas olika mönster mot fasaden, här ett mönster med bilder från människors vardagsliv. Bild: Ulf Celander

50-talskänslan bevarad

Punkthuset med hyresrätter, precis där spårvagnen stannar, är idag Kortedalas högsta hus och utgör ett nytt landmärke i Göteborg. Runt taket sitter en energisnål ledbelysning som ger en snygg skylineprofil, synlig på flera mils avstånd. På torget finns mycket av 50-tals känslan kvar, såsom plåttak och neonskyltar, vilket man knöt an till vid nybyggnationen. Ett mål var att skapa en välkomnande identitetsmarkör.

– Jag tycker att vi har lyckats, redan nu pratar man om det höga gröna huset med spännande belysning, berättar Mikaela Åström Forsgren, ljusdesigner på White.

 

bild
På Kortedala torg finns mycket av 50-tals känslan kvar, såsom plåttak och neonskyltar, vilket inspirerade designen av det nya punkthuset. Bild: Ulf Celander

Ljuskonst med eget mönster

Man funderade kring hur hela huset kunde synas på kvällen och valet föll på ljuskonst. Tillsammans med Framtiden Byggutveckling, Bostadsbolaget och KSE utarbetade White en tekniskt avancerad lösning där olika mönster avtecknas mot fasaden. Det första mönstret är snöflingor som ger en fin julstämning, det andra har bubblor med bilder från människors vardagsliv. Totalt finns fem mönster anpassade efter olika event och årstider. De styrs digitalt och på nära håll framträder nya detaljer.

 

bild
Bild: Ulf Celander

 

Tekniskt avancerad lösning

Ljussättningen krävde ett noggrant precisionsarbete där man matematisk räknade ut hur fasaden kunde belysas utan att det skulle lysa in i huset eller blända de boende när de tittar ut. Den tekniska installationen löste man genom att lamporna fästes i en skarp vinkel från en intilliggande byggnad. Tre projektionsstrålkastare är monterade på varandra och innehåller glasskivor med tryckt mönster, s k Gobo.

– Det är en mekanisk teknik med mycket förarbete. Vi gjorde beräkningar, monterade och finjusterade, förklarar Mikaela Åström Forsgren.

 

bild