Statlig allmännytta kan öka stigmatisering och segregation

Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta.

Flera av Jämlikhetskommissionens förslag kan bidra till en bättre fungerade bostadsmarknad. Men att införa en statlig allmännytta för utsatta grupper är inte förenligt med det samhälle som Sverige vill vara. Det menar Sveriges Allmännytta i remissyttrandet över betänkandet En gemensam angelägenhet, vars remisstid går ut idag.

Jämlikhetskommissionen föreslår att regeringen ska undersöka fler alternativ för en svensk social bostadssektor, däribland en statlig allmännytta. Sveriges Allmännytta anser att staten bör skapa förutsättningar för kommunerna att ta sitt bostadsförsörjningsansvar, inte ta över ansvaret.

− Idén om en statlig allmännytta för utsatta grupper är den sämsta tänkbara varianten av socialbostäder. Samlar man människor med låga inkomster och/eller social problematik i särskilda hus är risken högst påtaglig att hyresgästerna blir utpekade som ”fattiga” eller ”socialfall” och att stigmatisering och segregation ökar. Det blir snarare en ”särnytta” än en allmännytta. En sådan utveckling är inte förenlig med det välfärdssamhälle som Sverige vill vara, säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta anser att det är enklare, effektivare och mindre kostsamt att utveckla den generella bostadspolitiken för att uppnå en bostadsmarknad för alla. Det kräver insatser som pressade byggpriser och balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna, kompletterat med ett höjt bostadsbidrag och en statlig hyresgaranti.

– Vi välkomnar därför att Jämlikhetskommissionen instämmer i att alla dessa insatser behövs och lämnar förslag på alla områdena, säger Jörgen Mark-Nielsen.

För att hjälpa de mest utsatta bör också sociala kontrakt utvecklas vidare. Fördelen med dem är att det handlar om olika lägenheter spridda i bostadsbeståndet, inte att vissa lägenheter reserveras för all framtid. Om allt går bra tar hyresgästen över förstahandskontraktet och nästa gång någon erbjuds en bostad med ett socialt kontrakt är det en helt annan lägenhet.