Årets Bygge 2023 - Trikåfabriken?

Kulturklassade Trikåfabriken i Malmö har omvandlats till guldklassat kontorshus genom återbruk och byggnadsvård. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin Renovering. Entreprenör: Servicekuben Beställare: Stena Fastigheter. Foto: Felix Gerlach

I projektet Trikåfabriken har fastighetsägaren Stena Fastigheter och entreprenören Servicekuben förvandlat en gammal byggnad till en modern kontorsbyggnad med respekt för historien. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom renovering. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

I kulturklassade Trikåfabriken tillverkades en gång i tiden damunderkläder, men fastigheten har sedan 1984, då textilverksamheten avvecklades, fungerat som kontorslokaler för ett antal olika företag. När det nu var dags för totalrenovering snålade inte Stena Fastigheter på något. Renoveringen är planerad och uppförd för att uppfylla certifieringskriterierna enligt Miljöbyggnad nivå Guld och hela projektet har klimatberäknats.

Att bevara ett sånt här hus till en pärla i ett kvarter är intressant, extremt roligt och extremt lärorikt, säger Magnus Jönsson, projektchef på Servicekuben.

FAKTA
Entreprenör: Servicekuben
Beställare: Stena Fastigheter
Hyresgäster: Fojab, Anagram, Mikas, Talkative, Signal, Svarta Lådan, Edisen, Horisont, Pale Blue Dot, Hövding, Konovalenko.
Arkitekt: Fojab
Projektkostnad: 113,5 miljoner kronor
Entreprenadform: Totalentreprenad, Stena hade också ytterligare några utbrutna delentreprenader för att optimera produktionstiden såsom takrenoveringen med efterföljande solcellsinstallation.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, The Hub i Stockholm.