Utvärdering av klimatförbättrad betong

Foto: Uve Sanchez / Unsplash

Styrelsen för SaltX Technology Holding AB (publ) (”SaltX” eller ”Bolaget”) har idag, under förbehåll om godkännande från en extra bolagsstämma, beslutat om en nyemission av 18 319 276 aktier av serie B till en teckningskurs på 2,075 kronor per aktie (den ”Riktade Nyemissionen”). ABB Switzerland Ltd (”ABB”) samt de befintliga aktieägarna Stiftelsen Industrifonden och SMA Mineral AB deltar i den Riktade Nyemissionen. Genom denna emission tillförs SaltX cirka 38 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader. I samband med den Riktade Nyemissionen har SaltX och ABB också ingått ett fördjupat samarbetsavtal med målet att utveckla en gemensam lösning för kalk- och cementindustrin (”Samarbetsavtalet”). Samarbetsavtalet träder i kraft efter godkännande från den extra bolagsstämman.

Den Riktade Nyemissionen omfattar 18 319 276 aktier av serie B. De befintliga aktieägarna Stiftelsen Industrifonden och SMA Mineral AB deltar genom teckning av 2 409 638 aktier vardera, medan ABB tecknar 13 500 000 aktier. Teckningskursen är satt till 2,075 kronor per aktie, vilket motsvarar en rabatt om cirka 10 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för SaltX aktier av serie B på Nasdaq First North Premier Growth Market under de tio senaste handelsdagarna fram till den 8 mars 2024. Teckningskursen möjliggör en kapitaltillskott på cirka 38 miljoner kronor för SaltX, före avdrag för transaktionskostnader.

Samarbetsavtalet mellan SaltX och ABB syftar till att utveckla en gemensam lösning för kalk- och cementindustrin baserad på parternas produkter och teknologi. Parterna strävar efter att inta en ledande position inom elektrifieringen av utsläppsintensiva industrier och att påskynda kommersialiseringen av SaltX teknik för elektrifiering och koldioxidinfångning. ABB kommer att bidra med kontroll- och elektriska system till SaltX kalcineringsprocess. Avtalet gäller initialt till den 11 mars 2034.

Motiv för den Riktade Nyemissionen inkluderar att stärka Bolagets finansiella ställning för fortsatt utveckling av teknologin för elektrifiering av högtemperaturprocesser samt att utöka samarbetet med ABB. Den Riktade Nyemissionen ger SaltX en kapitalstark partner och diversifierar aktieägarbasen. Beslutet att genomföra en Riktad Nyemission istället för en företrädesemission baseras på bedömningen att det är fördelaktigare för Bolaget och dess aktieägare samt att det stärker Bolagets finansiella flexibilitet i en volatil marknadsmiljö.

Genom den Riktade Nyemissionen ökar det totala antalet aktier i Bolaget från 160 276 716 aktier till 178 595 992 aktier. Aktiekapitalet ökar från 12 822 137,28 kronor till 14 287 679,36 kronor. Aktier av serie B är de enda emitterade aktierna i Bolaget.

Beslutet om den Riktade Nyemissionen är villkorat av godkännande från en extra bolagsstämma den 2 april 2024. Samarbetsavtalets ikraftträdande är också villkorat av detta godkännande. Stiftelsen Industrifonden och SMA Mineral AB har förbundit sig att rösta för godkännandet på den extra bolagsstämman.

SaltX har utsett Törngren Magnell & Partners Advokatfirma som legal rådgivare i samband med den Riktade Nyemissionen.