Anpassat ljus gynnar fler och sparar energi

Biological Red är en ljusprofil som de flesta djur och insekter inte störs av. Foto/renderingar Selux

När armaturtillverkaren Selux skapar sina produkter har de som mål att ljuset ska vara gynnsamt för såväl människa som insekter och djur. Det ska också vara energieffektivt, för varken människan, naturen eller plånboken gynnas av ljus som lyser i onödan.

Av Cecilia Karlsson 

Vi människor är ensamma om att behöva artificiellt ljus för att kunna orientera oss, känna trygghet och säkerhet. I ljussammanhang talas det ofta om Human Centric Lighting, där hänsyn tas till hur människor reagerar på och uppfattar ljus. I det begreppet omfattas däremot inte djur, insekter och naturen.

Armaturtillverkaren Selux har breddat begreppet för att harmonisera med naturen och tagit fram Nature Centric Lighting, som inbegriper fem olika ljusprofiler för olika miljöer och behov. Detta för att minska påverkan på djurliv, växter och natthimlen samt att minska energiförbrukningen.

 Vi behöver bredda perspektivet och använda ljus på ett sätt som förbättrar för oss och djurlivet i det långa perspektivet. Ett sortiment av våra armaturer är förprogrammerade för att ge anpassade färgtemperaturer, -intensitet och -distribution beroende på tid på dygnet, året och utifrån den geografiska platsen, berättar Rikard Henning, vd på Selux.

b
Under mörka, aktiva timmar får stadskärnans ljus gärna finnas även vertikalt.

All intelligens i armaturen

Dessa anpassade armaturer är indelade i fem olika ljusprofiler, Circular Light Profiles, där kunden kan välja ljusprofil utifrån miljö och behov.

 Den mest extrema profilen är Biological Red. Det är ett varmt och energieffektivt ljus på 2700 Kelvin som blandas med rött ljus på 630 nanometer, det vill säga ljusets spektrum. Den här ljusprofilen används på platser där extra stor hänsyn ska tas till djurlivet men där det ändå behöver finnas artificiellt ljus, säger Rikard.

Vi människor är inte vana vid det röda ljuset men med den här ljusprofilen vänds perspektivet och sätter naturen först. Det röda ljuset används de årstider och tider på dygnet då insekterna är aktiva medan 2700 Kelvin, som vi är bekväma med, används under vinterhalvåret då armaturen lyser flest timmar per dygn.

 Det unika är att all intelligens redan finns i armaturen och inga övergripande system behövs, berättar Rikard.

b
Under mörka, aktiva timmar får stadskärnans ljus gärna finnas även vertikalt.

Fler än fladdermössen berörs

Rikard berättar att det här röda ljuset håller en frekvens som receptorerna hos många insekter och djur inte uppfattar, det vill säga att de upplever det som mörkt trots att vi människor kan orientera oss i det röda ljuset.

 Vi får komma ihåg att det är fler än bara fladdermöss som störs av ljusföroreningar. Den stora gruppen som störs är snarare fladdermössens föda, det vill säga insekterna, säger Rikard.

Det röda ljuset kräver dock mer energiåtgång jämfört med det neutrala, men används under begränsat, främst under vår och sommar då insekter och djur är nattaktiva.

En lite mer frekvent använd ljusprofil är Biological White, som fungerar på ungefär samma sätt som Biological Red, fast med 2200–3000 Kelvin, vilket uppfattas som behagligare för oss människor.

 Den här ljusprofilen tar fortfarande hänsyn till djur- och insektsliv, men inte i lika omfattande grad jämfört med Biological Red. Därför passar det här ljuset bättre i exempelvis centrala delar av en stad där fler rör sig, säger Rikard.

b
Rikard Henning arbetar som Managing Director på Selux.

Minskning av ljusföroreningar

Nästa ljusprofil kallas Adjusting White och är ett ljus med statisk temperatur där fokus primärt ligger på att spara energi. Ljusstyrkan anpassas beroende på tid på dygnet och årstid.

Den fjärde respektive femte ljusprofilen kallas Dynamic Ambiance respektive Dynamic Path och innebär att horisontellt respektive vertikalt ljus anpassas över tid och årstid.

 När staden är aktiv behövs mer ljus vertikalt, över exempelvis byggnader, för att det ska upplevas trevligt. När tempot går ner under kvällar och nätter finns däremot problem med ljusföroreningar för de som bor i dessa byggnader, men också att natthimlen lyses upp. Då bör ljuset i stället fokuseras mer horisontellt, så att vi kan ta oss fram och navigera, berättar Rikard.

I exempelvis Frankrike arbetas det mer aktivt med att förhindra ljusföroreningar, där är det mer reglerat för att minska det vertikala ljuset nattetid.

 Ljusföroreningar är ljus vi inte behöver, det vill säga ljus som förbrukar energi i onödan och som stör oss, insekter, djur och natthimlen, säger Rikard.

 

Färdigprogrammerade armaturer

Varje kunds armatur förprogrammeras vid tillverkningen för att passa den specifika platsen utifrån dess tider för soluppgång och solnedgång.

 All intelligens ligger redan i armaturen när den levereras ut till kunden. Inget behöver styras eller manövreras, vilket sparar in mycket tid.

Rikard berättar att inköpspriset visserligen är högre jämfört med den armatur många kommuner är vana vid att se, men att det tjänas in genom att den färdigprogrammerade lösningen inte kräver handhavande och justeringar, men också genom den sänkta elförbrukningen.

 Alla vill vi sänka energikonsumtionen och det här är ett bra sätt att göra det på. Jag tror att vi bara sett början på den här typen av anpassningsbara armaturer och vi kommer få se dessa utvecklas vidare, säger Rikard.

I dagsläget lyser merparten av de armaturer som används i det offentliga rummet lika starkt oavsett tid på dygnet, året och placering. Nattsänkning av ljusnivån blir vanligare men görs då generellt lika över året, ingen hänsyn tas till årstid.

 

Energiåtgång vid användning

 Varför ska vi använda energi när vi inte behöver och dessutom störa djurlivet och natthimlen alldeles i onödan? frågar sig Rikard.

Han berättar att han ofta får frågan om den fysiska armaturen tagits fram på ett energieffektivt sätt, men att det ger fokus på fel del av energiförbrukningen.

 Den stora energiåtgången sker trots allt vid användningen, tillverkningen är bara en liten del i det hela. Självklart tar vi hänsyn till material och åtgång vid utveckling av produkter men har stort fokus på att minska energiåtgången då armaturen används, berättar Rikard.

Selux har sin tillverkning i Europa – Berlin och franska Miribel – för att ha produktionen så nära våra kunder som möjligt.

Rikard märker att intresset för anpassat ljus växer, att behovet funnits länge men att produkten och framför allt enkelheten för användaren har saknats.

 Med Circular Light Profiles tar vi stor hänsyn till natur, djurlivet och underlättar för brukaren, säger Rikard Henning.