Bostadspolitikens kollaps: Byggsektorn i Tyskland kräver förändring

Byggnation i Spandau. Foto: Deutsche Bauindustrie. Kredit: Zech

Denna vecka skulle lagen om tillväxtmöjligheter äntligen antas, men utfallet är fortfarande osäkert. Byggbranschen är öppet kritisk mot regeringens agerande. När lagen om tillväxtmöjligheter åter läggs fram för förbundsrådet denna vecka, står mycket på spel för byggindustrin.

Men det handlar inte bara om lagens innehåll. Med sjunkande byggnation av nya bostäder, skenande hyror och en rad konkursfall inom branschen, har regeringen misslyckats med att stötta byggsektorn. Denna tystnad från regeringens sida säger mer än ord.

Hänger på en skör tråd

Lagens godkännande avgörande: Förtroendet hänger på en skör tråd.

- Regeringen har nyligen missat varje möjlighet att främja investeringar i ny bostadsproduktion, som är akut nödvändig", understryker Steffen Mechter, chef för byggverksamheten hos BayWa AG. "Osäkerheten i bygg- och fastighetsbranschen är fortsatt stor och många konkurser har redan skett. En överenskommelse om lagen om tillväxtmöjligheter skulle skicka en viktig signal till branschen och bidra till att återställa det förlorade förtroendet, förklarar han.

Väntar på godkännande

Lagen om tillväxtmöjligheter, som väntar på godkännande från förbundsrådet, har blivit ett politiskt verktyg för unionen att utöva tryck på regeringskoalitionen, med målet att förhandla fram förmåner för lantbrukare. Den 22 mars kan lagen, som erbjuder omfattande skattelättnader för företag, antas. En särskilt viktig del för byggbranschen är den så kallade "degressiva Afa", en metod för avskrivning som gör det mer ekonomiskt attraktivt att investera i nybyggda fastigheter.

- Redan sedan september 2023 har många investerare väntat på möjligheten till degressiv avskrivning. Det skulle kunna vara ett kraftfullt verktyg för att stimulera byggaktiviteten, något vi lyckades med under återföreningens dagar, säger Thomas Reimann, ordförande för Hessen byggnadsförbund, till Ippen.Media.

Nya reformer behövs

Reimann betonar dock att det inte är en universell lösning på byggbranschens utmaningar. "Jag är övertygad om att detta skulle ge marknaden en nödvändig skjuts framåt och ses som en pålitlig och framtidsinriktad åtgärd från regeringens sida."

BayWa-chefen instämmer:

- Införandet av degressiv Afa skulle öka investeringstryggheten och leda till att fler bostadsprojekt påbörjas", säger Steffen Mechter. "Utöver detta är det avgörande med reformer som snabbar upp planerings- och godkännandeprocesser för att möjliggöra byggandet av fler bostäder i Tyskland."

Dessa initiativ är dock fortfarande i planeringsfasen och har inte gjort några framsteg. Enligt uppgifter från det ansvariga byggnadsministeriet är åtgärderna för den så kallade "Bygg-turbon" fortfarande under intern avstämning.

Källa: Ippen.Media.