Fungerande helhet med hotell och terminal på Landvetter

Hotellet, som går under arbetsnamnet Flag Hotel, är en viktig del av Landvetters utveckling och byggandet av flygplatsstaden Airport City Göteborg (bilden). Bild: Swedavia
Scandic Hotels kommer att operera det nya hotellet som nu byggs i terminalen på Landvetter flygplats. Illustration: Wingårdhs/Swedavia
Gunilla Murnieks på Wingårdhs är huvudansvarig arkitekt för ”Flag Hotel”. Foto: Wingårdhs

Text: Susanne Ringheim Kilje

 

Hotellet – som ännu inte har något namn – är en pusselbit i Landvetters expansion och byggandet av den nya flygplatsstaden Airport City Göteborg. Det beräknas få drygt 220 rum och blir ett modernt mellanklasshotell med känsla av prisvärd vardagslyx. Scandic Hotels är operatör.

 

Landvetter flygplats växer. Sedan 2010 har antalet resenärer ökat med ungefär 55 procent till dagens 6,4 miljoner resenärer. Det nya hotellet är en viktig del av flygplatsens utveckling. Med sin placering i terminalen – med butiker och restauranger i direkt närhet – möter hotellet den ökade efterfrågan på mötes- och övernattningsmöjligheter i direkt anslutning till flygplatsen.

 

– Särskilt utrikes- och chartertrafiken har ett stort upptagningsområde och hotellkapaciteten behöver ökas för resenärer som vill komma kvällen innan avresa, säger Robert Lenzi, affärsansvarig fastighetsutvecklare på Swedavia.  

 

Helt och hållet nytt men sammanhållet

 

Hotellet får en kombinerad lobby, en lounge, en nybyggd restaurang och bar samt en mötesdel och en gym- och relaxavdelning på översta våningsplanet som har utsikt över flygplatsen. Ingången till hotellets restaurang byggs ihop med terminalens huskropp.

 

– Att flygplatsterminalens huskropp delvis sitter ihop med hotellets är utmaningen och det helt speciella i detta projekt, säger Robert Lenzi.

 

Gunilla Murnieks på Wingårdhs som är arkitekter i projektet säger att visionen var att byggnaden skulle fungera ihop med den befintliga terminalen. Den går därför i en rätlinjig ton och struktur som bejakar terminalens nuvarande innehåll. 

 

Stiliserade flaggor från hela världen

 

Fasaden utformas som diskreta, abstrakta flaggor. Mönstret uppnås genom att ytorna kläs med en mörk plåt och utanpå läggs en ljus aluminiumplåt som är stansad för att ge illusionen av flaggor. Det internationella temat går igen i skärmtaket som ska välkomna och skydda hotellets besökare. Flaggorna under taket är i färg och belysta ovanifrån.

 

– Flaggorna runt hela hotellet ska skapa en internationell känsla, en känsla av att vara välkommen, tillsammans med en föraning om att man ska ut och resa. Tillgängligt boende nära terminal är en viktig del av resandet och det är väldigt bra att kunna bo så här när man inte ska ta sig vidare direkt från flygplatsen, säger Gunilla Murnieks.

 

Den lyxiga känslan uppnås genom hotellets läge, av generösa publika ytor och möjlighet att dra sig tillbaka en trappa upp, där bland annat konferensdelen ligger. Rumsstorlekarna är familjerum för fyra personer, blandat med mindre rum.

 

Krav på störningsfritt byggande

 

Eftersom hotellet byggs i en etablerad miljö, med mycket liv och rörelse och en infrastruktur som är satt, är det viktigt att terminalen fungerar som vanligt under byggets gång.

 

– Projektet rullar på, just nu pågår byggprojektering och jag tycker att entreprenören tacklar utmaningen med störningsfritt byggande väldigt bra, säger Gunilla Murnieks.

 

I december 2020 ska hotellet vara klart för inflyttning. Därefter planerar Swedavia att sälja själva fastigheten. Enligt Swedavia blir namnet på hotellet med största sannolikhet ett som pekar ut Scandic och det geografiska läget.

Nybyggnad av hotell i Landvetter Airport City

Byggherre: Swedavia AB Göteborg Landvetter Airport

Hyresgäst: Scandic Hotels
Arkitekt: Wingårdhs AB
Entreprenadform: Partnering
Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Stomentreprenör: Kynningsrud Prefab AB
Konstruktör: Integra Engineering AB
Akustikkonsult: Norconsult AB

Huskroppar: 1

Våningar:
Byggstart: mars 2018