Berlins skyline växer

Illustration av arkitektbyrån Sauerbruch & Huttons planerade tornbyggnad bredvid Covivios Hotel Park Inn. Foto: Sauerbruch Hutton

Kraftigt stigande kontorshyror bidrar till att höghusplanerna för Berlins legendariska Alexanderplatz får ny drivkraft.

Sedan för några månader presenterar arkitektbyråer och stadsplanekontor i Berlin allt fler illustrationer som visar olika höga skyskrapor. I västra Berlin har det redan byggts höga hotell vid stationen Banhof Zoo.

Det tog mer än 25 år för den första fastighetsägaren innan vederbörande kunde starta byggandet av ett av de planerade höghusen på Alexanderplatz i slutet av 2019.

Men nu kan det ske saker betydligt snabbare.  Fastighetsägarna på Alexanderplatz fortsätter med planer för ytterligare höghus. Upp till sex tornliknande hus kan komma att byggas under de närmaste åren.

- Jag tror att saker och ting verkligen börjar hända vid Alexanderplatz, säger Rüdiger Thräne från mäklarbyrån Jones Lang Lasalle (JLL) till tidningen Berliner Morgenpost.

Kontorshyror i Berlin har stigit så mycket på grund av den starka efterfrågan att byggandet av höghus lönar sig igen.

- Det var otänkbart under lång tid, säger Thräne. Dessutom är områdena på Alex nu i händerna på mycket erfarna projektutvecklare. De vet hur man genomför sådana projekt.

Rüdiger Thräne säger att projektutvecklaren Covivios senaste planer är ”redan i hamn.”

Covivio äger fastigheten med Hotel Park Inn och de närliggande områdena. Två höghus kan byggas där. För en prisbelönt, av arkitektfirman Sauerbruch & Hutton designad höghus finns det redan en tomt. För detta kontorstorn planeras lägenheter och butiker i ett kvarter vid foten av höghuset.