White Arkitekter omvandlar Bromma sjukhus på uppdrag av Vectura Fastigheter

Genom att skapa fler miljöer än enbart de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus. Bild: White arkitekter

På uppdrag av Vectura Fastigheter omvandlar White Arkitekter nu en sluten vårdbyggnad till en modern och inkluderande vårdmiljö som uppfyller dagens alla krav på funktion och form. Visionen är att skapa ett vitaliserat vård- och omsorgshus, med tydlig förankring i lokalsamhället och med höga hållbarhetsambitioner.

Sjukhusbyggnaden var tidigare en del av Beckomberga mentalsjukhus och stod klar tidigt 70-tal. Under åren har många bostäder byggts i området, vilket har förändrat områdets karaktär. Sjukhusbyggnaden har däremot förblivit sig lik och upplevs som allt mer isolerad i förhållande till närområdet. Nu ska byggnaden förankras tydligare i Bromma och bidra till närområdets identitet.

– Utgångspunkten för arkitekturen har varit att vitalisera byggnaden och låta den präglas av livskraft och förnyelse genom att ta vara på de befintliga kvaliteterna. Utvändigt får byggnaden ett ansiktslyft med ny färg och upprustade plåtdetaljer tillsammans med distinkta tillägg med inslag av trä. Nya ljusa entréer, balkonger och terrasser samt sänkta fönsterbröstningar ökar interaktionen mellan inomhusmiljön och livet utanför, säger Linda Mattsson, ansvarig arkitekt på White.

Inomhusmiljön präglas av generöst dagsljusinsläpp, ljusa färger och träinslag som skapar en välkomnande, levande och inkluderande atmosfär. Genom att skapa fler miljöer än de kliniska skapas ett hus som upplevs just som ett hus snarare än ett sjukhus.

– Den fysiska miljön har stor påverkan på vårt välbefinnande. Bromma sjukhus är ett fantastiskt exempel på hur vi med hjälp av transformation, återbruk och stort fokus på hållbarhet kan skapa framtidens vårdmiljöer som blir mer än bara kliniska miljöer. Tack vare husets historia, de olika lagren och årsringarna får byggnaden en helt unik karaktär, säger Linda Mattsson.

Med hjälp av Whites tjänst ReCapture, som kopplar samman en 3D-scanning av byggnaden med BIM-modellen, var det möjligt att i ett tidigt skede identifiera vilka kvaliteter och material som gick att behålla eller återbruka på en ny plats. I den nya gemensamma omklädningsavdelningen används byggdelar från de övre planen och avsikten är att återbuka tegel, dörrar, tvättställ och wc-stolar. Undertaket görs av massiva trädörrar och 600 gamla plåtskåp kommer att renoveras och bli omklädningsskåp för personalen.

– I det här projektet har vi inte ett blankt blad att arbeta med. Från dag ett har vårt arbete präglats av nyfikenhet, öppenhet och gemensamt sökande efter de bästa lösningarna. Arbetet underlättar förstås när man få arbeta med några av de bästa inom segmentet. För oss är det viktigt att vi kan hjälpa våra hyresgäster att erhålla ekonomiska fördelar med våra hållbarhetsambitioner, säger Katarina Fu, affärsenhetschef på Vectura Fastigheter.

Transformationen av sjukhuset lever upp till höga krav på hållbarhet och kommer att certifieras enligt LEED Gold.