Koenigseggs produktionslokaler byggs av Peab i Ängelholm

Bratislav Marjanovic, regionchef Peab. Bild: Peab

Peab har fått uppdraget att bygga lokaler för Koenigseggs biltillverkning på Valhall Park i Ängelholm. Beställare är PEKO Fastighets AB och kontraktssumman uppgår till 191 miljoner svenska kronor.

Koenigsegg har produktions- och utvecklingscentrum av sina skräddarsydda sportbilar i Ängelholm i produktionslokaler som ägs av PEKO Fastighets AB, samägt av Peab och Koenigseggs moderbolag.

I anslutning till Koenigseggs befintliga lokaler ska Peab bygga en ytterligare produktionslokal som förväntas stå redo i mars 2023. Den nya produktionsanläggningen blir 11 000 kvadratmeter stor och innefattar produktionshall, eventytor, personalytor, kontor och showroom för nya bilmodeller.

– Det är för oss en självklarhet att verka på lokala marknader och bidra till affärer som stärker den lokala bygden, genererar arbetstillfällen och hjälper våra kunder och samarbetspartners att vara framgångsrika. Samarbetet med Koenigsegg är därför också en möjlighet att tillsammans kunna bidra till utvecklingen av Ängelholm, säger Bratislav Marjanovic, regionchef på Peab.   

– Vårt partnerskap med Peab är ett viktigt steg i vår tillväxt och med detta partnerskap vågar vi nu med bestämdhet ta beslutet att förlägga Koenigseggexpansionen till Ängelholm och Valhall Park. De nya anläggningarna ger oss inte bara produktionsfaciliteter utan supporterar även vår vertikala integration av produktion, utveckling, design och testning vilket kräver mer plats för personal och mer tekniska utrymmen. Utöver det skapar närheten till flygplatsen optimala och näst intill unika förhållanden för vår verksamhet, säger Christian von Koenigsegg, vd och grundare av Koenigsegg.

Byggnationen av de nya produktionslokalerna är en totalentreprenad i samverkan med byggstart i september 2021.

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2021.