Näringsdepartementet och Sveriges Arkitekter har varit i Japan för att främja svenskt trä. Export är ett sätt för svenska arkitektföretag att bredda marknaden när bostadsbyggandet spås sakta in och internationalisering är en av organisationens prioriterade frågor. Träarkitektur har en gedigen tradition i Sverige och idag förenas den med innovativa lösningar för inte minst flerbostadshus. Detta skriver Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.
Svenska ambassaden i Tokyo arrangerar Treasures of the Forest tillsammans med Business Sweden och Tillväxtanalys. Den 7–20 mars möts skogsintressenter, myndigheter, arkitekter och näringslivsrepresentanter från Japan och Sverige för att utbyta erfarenheter och utforska samarbetsmöjligheter vad gäller träarkitektur
– Sverige och Japan har en gemensam historia, med en lång tradition av att bygga i trä, som delvis föll i glömska under 1900-talet men nu är på stark tillbakagång i både Japan och Sverige. Bägge länderna har också 70 procent av markytan täckt av skog, ett förnybart byggmaterial, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i pressmeddelandet.
Priset i studenttävlingen Koja/Koya delas ut i ett samarbete mellan Sveriges Arkitekter och Japan Institute of Architects. Prisutdelare är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Taro Ashihara och Tobias Olsson
Under dagen kommer även föreläsningen ”Strengthening local culture with innovations in wooden architecture – new perspectives and solutions in Sweden and Japan” att äga rum. Där talar företrädare från både näringsliv och akademi från Sverige och Japan, bland andra Anna Höglund, arkitekt på Wingårdhs som står bakom Strandparken, det omtalade flerbostadshuset helt i trä i Sundbyberg.
För att ytterligare marknadsföra modern svensk träarkitektur visas utställningen Träpriset, med samtliga nominerade i tävlingen, ut på Svenska ambassaden.