Säkra vattnet och få fukten att fly

Säker Vatten har utformat branschregler som ska säkerställa riktiga VVS-installationer i alla bostadsutrymmen. (Foto: CC by Pixabay)
Säker Vatten har utformat branschregler som ska säkerställa riktiga VVS-installationer i alla bostadsutrymmen. (Foto: CC by Pixabay)
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV, ställer höga krav på utförandet när det gäller arbeten i våtrum, bland annat för att förebygga fuktskador. Foto: Jennifer Glans
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum, BBV, ställer höga krav på utförandet när det gäller arbeten i våtrum, bland annat för att förebygga fuktskador. Foto: Jennifer Glans
Keramik (Foto: Jennifer Glans)
Keramik (Foto: Jennifer Glans)
Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten. Foto: Peter Knutson
Thomas Helmerson, vd på Säker Vatten. Foto: Peter Knutson

Att för mycket fukt orsakar skador på material och skapar problem med inomhusmiljön är ingen nyhet. I kampen mot fuktskador har därför en sjö av regler och standarder kommit till – men vilka ska användas och när?

Ofta finns flera former av fukt, alltså vatten, närvarande samtidigt i en byggnad. Vattenånga, is och vatten i sin flytande form kan orsaka korrosion, röta och frostsprängning som skadar byggnadsmaterial. Kemiska processer och mögelbildning i hus kan orsaka besvär hos människor. För att undgå skador är det viktigt att se till att fuktförhållandena i byggnader alltid ligger inom acceptabla nivåer – både under uppförande och under drift.

Det finns flera branschorganisationer i Sverige som auktoriserar hantverkare för respektive yrkesområde, utformar branschregler och sprider kunskap om fuktsäkring och vattenskadesäkerhet. Thomas Helmerson, vd på organisationen Säker Vatten, säger att branschreglernas funktion är att förtydliga och tolka de överordnade regler som gäller.

- Boverkets regler – och Plan- och bygglagens överordnat –  är inte i klartext. Därför behövs branschregler. Alla de branschorganisationer som har branschregler samarbetar och vi är noga med att vara entydiga i våra olika regler, som alla kompletterar varandra. 

Branschregler är detaljorienterade samt bygger på erfarenhet och samarbete. Det höjer kvaliteten på både reglerna och det arbete som utförs enligt dem, påpekar han.

Samordning, materialkunskap och förståelse

- Det viktigaste för en bra vattenskadesäkerhet är samordning. När det är många yrkesgrupper inblandade, från arkitekter, byggare, tätskiktsarbetare till VVS-montörer, så måste alla ha tänkt igenom det som ska göras på förhand. Här har beställaren en viktig roll, säger han.

Som en hjälp till ökad samordning och ännu bättre utförande har Säker Vatten skrivit ”Byggnadstekniska förutsättningar” som ett tillägg till branschreglerna.

När det gäller installationer av vatten är det viktigt att tänka på att installationerna görs på ett sätt som tillåter service och reparation i framtiden. Med synliga fogar är det dessutom lättare att upptäcka läckage på VVS-installationer.

- Dagens moderna, inbyggda designlösningar är en riskfaktor för fuktskador. Skadan kan vara omfattande när läckaget väl upptäcks och i värsta fall behöver allt rivas för att komma åt, säger Thomas.

Ytterligare en riskfaktor för vattenskador är att långtifrån alla nya material som används i bostäder är beprövade enligt svenska mått. 

Nya material, nya utmaningar

- I Sverige bygger vi i trä och gips och då fungerar kanske inte nyheter och designprodukter från länder med andra byggnadsmetoder. Också tidsfaktorn är viktig i fuktsammanhang; saker och ting måste få ta sin tid, både för samordningens skull och för att materialen ska hinna torka, säger han.

Ett exempel på vikten av kunskap när det gäller nya material är den ”nya” typen av betong. På grund av miljökrav innehåller portlandcement idag delvis nya typer av bindemedel –– ämnen som förändrar betongens egenskaper. Till exempel påverkas betongens förmåga att torka ut, vilket innebär att de datorverktyg som prognostiserar uttorkning inte längre är tillförlitliga.  

-Vi arbetar för fullt med att hitta nya prognosverktyg, berättar Peter Johansson, avdelningschef för Byggnadsmaterial vid Lunds universitet.

Han räknar med att ett nytt mätverktyg kan lanseras nästa år, genom det projekt som SBUF finansierar och som bland andra Lunds universitet ingår i.

Text: Susanne Ringheim Kilje

Standarder, regler och lagar för fuktsäkring

Plan- och Bygglagen

AMA

Boverkets byggregler, BBR

Byggnader ska konstrueras, uppföras och brukas så att risker för fuktproblem inte uppstår.

Byggkeramikrådets branschregler, BBV

Ett frivilligt regelsystem som allmänt anses innehålla vedertagna riktlinjer för fackmässighet när det gäller arbeten med framförallt keramiska konstruktioner i våtrum i bostadsmiljö. BBV uppfyller de tvingande regler som finns i Boverkets byggregler, men för att BBV ska gälla måste detta avtalas mellan beställare och behörig entreprenör. Med fackmässighet menas att arbetet utförs av en behörig entreprenör enligt BBV. Byggkeramikrådet ska ha godkänt tätskiktssystemet och monteringsanvisningen som används.

Säker vatteninstallation, Säker Vatten, Branschregler 2016:1

Säker Vatteninstallation beskriver hur VVS-installationer ska utföras och dokumenteras. Ger också förslag på tekniska lösningar. 

 

Säkra våtrum, branschregler från GVK

Praktiska instruktioner för hur plastmaterial ska och kan användas i våtutrymmen.  

 

Måleribranschens våtrumskontroll, MVK

Samarbete mellan Sveriges Färgproducenter och Måleriföretagen i Sverige. Målningssystemen i våtrum ska uppfylla alla krav i branschstandarden, MVK, och dessutom kontrolleras av Sveriges tekniska forskningsinstitut, RISE. Den som utför målning i våtutrymmen ska ha utbildning på det.

 

SS-EN ISO 10456 med korrigeringen SS-EN ISO 10456:2007/AC:2009

Svensk standard för byggmaterial och produkter när det gäller fukt- och värmetekniska egenskaper.