Tammerfors nya landmärke Finlands högsta hotell

Det nya Tower Hotel - Sokos Hotel Torni är det mest konkreta beviset på de senaste investeringarna. Höghuset har blivit ett nytt landmärke i staden, än så länge. Foto: Wikipedia, ArtoJ

Tammerfors nya landmärke, den 88 meter höga, Sokos Hotel Torni, står för den växande efterfrågan på boende i staden.

För övrigt bygger Tammerfors nya miljardprojekt så det knakar. Staden har utvecklat en stark kundbas i fyra olika segment, nämligen allt mellan affärsresor, fritidsresor, musik- och sportevenemang, mässor och kongresser.

Under de närmaste åren kommer stadslandskapet att förändras mycket. Minst en tunnel, ett mångsidigt trafiknav, hotell, en förbränningsanläggning och en helt ny stadsdel kommer att byggas. I framtiden kommer det att finnas ett stort nytt centrum kring järnvägsstationen.

Dessutom har byggandet av ett stort multifunktionskomplex som har ritats av arkitekten Daniel Libeskind påbörjats efter flera års debatt om finansieringen.

Ambitiösa projekt utsätts ofta för kritik och klandrarna undrar varför det behövs stora dyra byggnader och tunnlar.  Tammerfors stad har ett bra och uttömmande svar på frågan om varför det investerades så hårt.

Enbart Tammerfors stads investeringar för åren 2015-2019 kommer att uppgå till 2,3 miljarder euro om alla planer genomförs enligt planer. Dessutom pågår det och planeras en mängd privata projekt.

Investeringarna motiveras med en färsk tillväxtprognos som förutser minst 115 000 nya invånare till stadsområdet före år 2040. Förra året flyttade 5000 personer till regionen, varav 3000 kom till Tammerfors. På grundval av prognosen kommer denna hårda inflyttningstakt att fortsätta under närmaste 25 åren.

- Om vi inte planerar klokt och grubblar över vart vi ska dirigera ökad trafik, kan vi inte heller räkna med ökad inflyttning, säger Timo Antikainen, affärschef i Tammerfors City.

Nytt landmärke

En svart och modern 88-meter hög skyskrapa med 305 rum delar emellertid Tammerfors-bornas åsikter. Vissa anser att huset ser ut som en svart tårta. Andra säger att det är precis vad staden ville ha.

Enligt Sokos Hotel Torni´s hotelldirektören Mikko Kankaanpää har majoriteten av stadens invånare godkänt byggnaden.

Hotellet behövdes eftersom antalet övernattningar steg ständigt. Ledande evenemangsarrangörer klagade länge på att stadens boendekapacitet helt enkelt inte räckte till.

I år bröts miljongränsen för första gången när det gäller hotellövernattningar i Tammerfors.

Tornhotellprojektet lanserades 2004 när tomten köptes. Byggandet av Finlands högsta hotell startade i november 2012.

Hotellbygget sysselsatte 700 personer. Nu är hotellet är färdigt ger det arbete för hundra anställda. Efterfrågan ökar och nästan 10 000 dyngsboende har sålts redan.

Den multifunktionella arenan och centret, som har ritats av den amerikanska stjärnarkitekten Daniel Libeskind, och som nu kommer att byggas nämns ofta i samma veva med det nya tornhotellet.

Kankaanpää förnekar dock att de ansvariga för hotellprojektet skulle ha tagit med i beräkningen att arenan skulle byggas en dag.

- Inget sådant projekt kan kalkyleras på en enskild multifunktionsarena. Byggnaden är förstås en bra sak om den kommer att byggas, säger hotelldirektören.

Arenan byggs

Multifunktionsarenans parter har tecknat ett aktieägaravtal. Avtalet undertecknades nyligen i Tammerfors stadshus.

Byggarbetet inleds omedelbart och försäkran om statligt stöd till stadsparlamentets tilläggsbudget är också färdig så att fortsatt arbete garanteras.

Multifunktionsarenan kommer att slutföras år 2021.

Avtalet med flera aktieägare undertecknades av SRV-projektbolaget och Tammerfors stad. Staden är en minoritetsaktieägare med 40 procents andel i multifunktionsarenan. Samarbetspartnerna i Multipurpose Arena är Nordea, Handelsbanken, OP-Tampere och LähiTapiola Corporate Finance.

Tidningen Tamperelainen rapporterade tidigare om att arenaprojektet bör också ses som en stor gemensam insats som har verkställts av lokala affärspartners. Viktiga funktioner inkluderar Lapland Hotels och Restamax Group.

Tammerfors båda ishockeylag meddelade att de kommer att spela i multifunktionsarenan redan under säsongen 2021-2022.

- Tammerfors tillväxt är den näst snabbaste i vårt land. Staden måste utvecklas och vi kommer att erbjuda en bra atmosfär för företag och bygga bostäder för invånare. Båda målen är uppfyllda genom multifunktionsarenan. Vi får också en byggnad av världsklass med nya tjänster och fritidsanläggningar, sade Tammerfors borgmästare Lauri Lyly.

Källa: Kauppalehti