Ny prisnedgång för svenska lägenheter

Göteborg. Under mars 2018 genomfördes osedvanligt få bostadsaffärer. Priserna var vikande för bostadsrätter men något uppåt för villor. Årstakten fortsatte något nedåt för båda bostadsformerna. Detta visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Common, Lena Lindell20

De genomsnittliga lägenhetspriserna i Sverige minskade med 0,7 procent under mars månad, medan huspriserna steg med 0,6 procent, enligt ny statistik den 16 april från den svenska mäklarbranschen.

Samtidigt har Valueguard publicerat sitt nya HOX-index, en mer bearbetad bostadsstatistik som flera ekonomer lägger mer vikt på. Detta visar en "stabil" prisökning på 0,0 procent för både lägenheter och friliggande hus i mars.

Analysdrektör Per-Arne Sande Gren på svenska Mäklarsamfundet sammanfattar de svenska bostadspriserna som "stillastående eller svagt sjunkande", och påpekar att alla regioner i Sverige utanför Malmö pågår fortfarande en negativ årlig tillväxt.

Samtidigt var försäljningsvolymerna i mars ovanligt låga.

Carl O. Geving, direktör för norska Fastighetsmäklare som är verksam på den svenska marknaden är tveksam och tycker att de låga volymerna kan bero på regeringens stränga krav återbetalning för bolån som trädde i kraft i början av mars. 

- Försäljningsvolymerna var låga i mars och priserna har mer eller mindre planat ut, säger Geving till norska ekonomisajten E24. 

För Sverige som helhet sjönk priserna på lägenheter 6,5 procent jämfört med samma tid i fjol, medan huspriserna har ökat 0,6 procent.

I Stockholm sjönk bostadspriserna med en procent i mars, vilket sänder årlig tillväxt ner till minus nio procent - den största prisnedgången över tolv månader i landet.

Valueguards HOX-index visar en liknande bild där Stockholms lägenheter har fallit 10,3 procent i värde under det senaste året, medan lägenhetspriserna över hela landet har gått 8,6 procent tillbaka.

Värderingsanalytikerna tror emellertid att förra årets svenska bostadspriser har stagnerat, vilket återspeglar prisutbudet i januari, följt av stiltje i februari och mars. För första kvartalet är HOX-indexet upp med 3,0 procent.