Framtidens ventilationsteknik är uppkopplad

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation

Teknikutvecklingen går just nu snabbt i ventilationsbranschen. Med hjälp av givare och sensorer blir det möjligt att övervaka och felsöka ventilationsanläggningar på distans. Sensorerna innebär också att ventilationsanläggningar redan på ett tidigt stadium kan larma att något är fel så att servicetekniker kan åtgärda problem redan innan kunden märker det.

Text: Annika Wihlborg
Bildkälla: Svensk Ventilation

−Framtidens ventilationsanläggning är definitivt uppkopplad, både till andra fastighetstekniska system och till servicetekniker som kan få reda på om något behöver åtgärdas utan att fysiskt behöva befinna sig på plats vid ventilationsanläggningen, säger Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation.

Big Data, att samla in och analysera data, är en tydlig trend i hela näringslivet. För ventilationsbranschens del innebär Big Data-trenden att företag som Google och Microsoft intresserar sig för de datamängder som fastigheters ventilationsanläggningar producerar. Google har exempelvis förvärvat ett termostatföretag, vilket stärker deras ställning i installationsbranschen.

IoT länkar ihop fastighetens komfortsystem

−Eftersom Internet of things, IoT, möjliggör en förebyggande övervakning och kontroll av ventilationssystem på distans så börjar ventilationsföretag att marknadsföra sig som en leverantör av ett bra inomhusklimat snarare än en renodlad teknikleverantör. Med hjälp av IoT kan man koppla ihop värme, kyla och ventilation i en fastighet. När samtliga komfortsystem kommunicerar och är synkade med varandra bidrar det till att öka energibesparingspotentialen, säger Britta Permats.

Ett uppkopplat ventilationssystem kan även länkas ihop med andra system i en fastighet, vilket också bidrar till att spara resurser. Till exempel om ventilationssystemet är uppkopplat mot belysning och sensorer som känner av om någon befinner sig i ett rum under ett dygn. Ett rum som varit oanvänt i en kontorsfastighet behöver varken någon belysning, städning eller ventilation på full effekt. Den typen av iakttagelser bidrar förstås till att spara både energi och pengar.

Mätning av luftflöde och luftkvalitet

− Ytterligare en teknisk utveckling som präglar branschen är att allt fler luftkvalitetsmätare har lanserats, även för konsumentmarknaden. I dagsläget är det tillverkarna av sensorerna som avgör definitionen av vad som anses vara en god luftkvalitet. Vi efterlyser en mer vetenskapligt underbyggd definition och ser därför gärna mer investeringar i forskning kring just begreppet luftkvalitet, säger Britta Permats.

En annan trend är möjligheten att mäta luftflöden med hjälp av ultraljud, vilket möjliggör att dessa mätningar görs på distans.

− Nedsmutsade ventilationskanaler är i dag en av de vanligaste anmärkningarna i OVK, obligatorisk ventilationskontroll. Även här kommer det att lanseras sensorer som ska kunna kontrollera om ventilationskanalerna är nedsmutsade och larma när det är dags för kanalrengöring, säger Britta Permats.