Text: Mari-Louise Paulson
Alltfler byggbolag använder olika klimatsmarta material för flerfamiljshus och andra fastigheter. Ett exempel är trä och då ofta Cross Laminated Timber (CLT) eller KL-trä som det heter på svenska. Det här har väckt många frågor gällande säkerhet och brandskydd vid användandet av materialet. Swecos brandskyddsexpert Robert Jönsson har undersök detta och presenterat resultatet i en ny studie.
Tillsammans med Carl Pettersson, RED Fire Engineers, Sydney, Australia har Swecos brandskyddsexpert Robert Jönsson alltså undersökt brandsäkerheten gällande KL-trä.
I studien som är på engelska listar författarna sex stycken problemområden som kan översättas så här:
1. Brandrisk
2. Risk för brandspridning via hålrum mellan KL-element
3. Förebyggande brandsäkerhet
4. Skador orsakade av eld
5. Specifikationer för i höga KL-trä-byggnader
6. Brandsäkerhet och brandskydd vid uppförande.
Skydda KL-trä
I rapporten säger författarna att det vanligaste sättet för att skydda KL-trä är att använda gipsplattor. Standardmetoden används internationellt för att bestämma hur mycket gipsskyddsskydd som krävs för att skydda KL-trät utgår från den kritiska temperaturen då trä börjar brinna. De påpekar också att det är viktigt att förstå att värmen kommer att överföras genom gipsskiktskiktet och att temperaturökningen vid en brand påverkar limmet. Men om man använder ett värmebeständigt lim minskas risken för delaminering.
Brandspridning via hålrum
De tar också upp risken för brandspridning via hålrum mellan olika KL-element. Dessa hålrum kan alltså utgöra en potentiell risk för brandspridning. För att förhindra detta kan olika av brandstopp eller isoleringsmaterial användas men, som författarna påpekar, så måste detta ske före en eventuell inkapsling av KL-trät. För att inte påverka god akustisk prestanda i byggnaden behöver tätningsmedlen kontrolleras.
Förslag på brandprevention med hjälp av olika brandsystem
Konstruktionen av en träbyggnad är komplicerad och de brandskydd som används i dag är inte heltäckande.
Därför listar de några tekniska brandskyddssystem som bör inkluderas. Som till exempel:
Automatiska brand- och evakueringslarm
Automatiska brandskyddssystem
Automatisk rökventilation eller något annat system som begränsar spridningen av brand och rök.
Hissar för evakuering.
Två typer av skador
Skador som orsakas av brand är en annan del som avhandlas i studien. Där det främst finns två typer av problem efter en brand i en träbyggnad. Det är skador i träkonstruktionen och vattenskador. Därför tycker rapportens författare att det bör finnas möjlighet för brandkåren att stänga av ett automatiskt sprinklersystem och att detta bör implementeras redan under konstruktionsprocessen för att minimera en potentiell vattenskada. Ett annat förslag är att användningen av automatiska sprinklersystem som kräver mindre vatten kan ersätta konventionella sprinklersystem.
Begränsa spridning
En av de viktigaste aspekterna av det förebyggande brandsäkerhetsarbetet är att dela av. Dess huvudsakliga betydelse är att begränsa storleken och spridningen av en brand i byggnaden. Något som har en direkt inverkan på säkerheten för de boende.
Brand på byggarbetsplatser
En annan risk som studien avhandlar är risken för brandtändning på byggarbetsplatsen som alltså ökar när hela byggnadens struktur innehåller brännbara byggmaterial. Svetsning, elverktyg och rökning är några källor som måste beaktas.
Slutsats
En viktig slutsats som Robert Jönsson drar av studien är att för att kunna skapa brandsäkra våningshus i trä måste parterna börja samarbeta tidigare. Helst ska arkitekter, konstruktörer och brandskyddsexperter börja kollaborera redan vid projektets start. I en pressrelease från Sweco säger Robert Jönsson.
– Att bygga i trä är långt ifrån samma sak som att bygga i stål eller betong, men det tror jag är en mognadsfråga på marknaden. Träet behöver skyddas så att det inte exponeras för eventuell brand och det är också viktigt att det inte blir mellanrum mellan byggelementen. Detaljlösningar för att hindra brandspridning inuti konstruktioner är extremt viktiga.
Han menar dock att en byggnad i trä kan vara minst lika brandsäker som en betong eller tegelbyggnads om konstruktionen är rätt utförd.
– Träbyggnader har många fördelar. Som beställare gäller det bara att vara medveten om att kunskapsbristen fortfarande är stor. Därför är det viktigt att alltid använda den bästa kompetensen, säger Robert Jönsson.
Fakta:
CLT (crosslaminated tree) eller KL-trä som det heter på svenska, är ett limmat trä, som varvas vinkelrätt mot vartannat. Detta ger stora, massiva träskivor som blir så starka att de kan fungera både som väggar och bjälklag. Med KL-trä går det att bygga upp till 20 våningar.
KL-trä anses kunna brandsäkras genom täckande gipsskivor eller till exempel sprinklersystem.