Susanne Liljedahl, nytillträdd vd på Wästbygg

Susanne Liljedahl vd på Wästbygg AB.
Foto: Wästbygg AB
Susanne Liljedahl vd på Wästbygg AB. Foto: Wästbygg AB

Text: Mari-Louise Paulson

Den här gången tar vi ett snack med Susanne Liljedahl, nytillträdd vd på Wästbygg AB.

Wästbygg AB är en del i Wästbygg Gruppen som grundades 1981 och är ett bygg och entreprenadbolaget. Företaget bedriver byggverksamhet i hela Sverige och producerar bostäder på entreprenaduppdrag och som egna projekt.

Susanne Liljedahl har efter en lång karriär inom Skanska just installerat sig som ny vd på entreprenadbolaget Wästbygg AB. Hennes senaste roll på Skanska var som regionchef för Region Hus Göteborg med en omsättning på 2,4 miljarder kronor och med en organisation på 330 medarbetare. Hon har också suttit i Skanskas ledningsgrupp för Bostadsfrågor under ett antal år. Men nu är det alltså dags för henne att axla nya utmaningar i ett för henne nytt bolag.

Vad ser du som din primära uppgift?

Som nytillträdd vd är min primära uppgift att sätta mig in i Wästbygg AB som företag. Att träffa och lära känna mina medarbetare samt att besöka byggarbetsplatserna runt om i landet. Därefter att fortsätta att utveckla Wästbygg AB i den riktning som man har beslutat om men också att ta med mig min erfarenhet från Skanska.

Vad är din vision för Wästbygg AB?

Att vi ska uppföra hållbara, moderna och effektiva byggnader i ömsesidigt förtroende med våra kunder. Vi vill vara en samhällsbyggare som bidrar till ett bättre samhälle både ekologiskt och socialt, det är vår affärsidé. Att vara en del i att bygga ett bättre samhälle känner jag starkt för. Vi ska vara det självklara valet som samarbetspartner i sammanhang där vi kan leverera från ax till limpa, alltså utveckla och producera. Vi har målet att växa men det ska ske hållbart. I det lägger jag in miljö men även arbetsmiljö och rätt värderingar.  

Hur nära eller långt ifrån det är ni idag?

Vi är ett ganska ungt företag som startade 1981 och expansionen har varit stark. Men vi känner att vi ligger väl i fas med vår vision. Vi är på rätt väg.

Vilka utmaningar står ni inför?

Vi har samma utmaningar som de flesta byggbolag. Då tänker jag framför allt på den tröghet som finns i att sälja bostäder. Vi står starka för vi har en bra balans mellan bostad, kommersiell volym, intern och extern produktion. Det gör att vi inte är så sårbara i konjunkturen.

Den senaste tiden har vi anställt väldigt mycket personal. Vi har ökat med nästan 20 procent jämfört med samma tid i fjol. Men behovet att hitta rätt kompentens finns fortfarande. Det är en utmaning i dag och kommer att vara det även i framtiden. Då behöver vi tänka lite annorlunda när det gäller var vi hittar våra nya medarbetare. Vi behöver öka mångfalden och titta på andra branscher, våga välkomna olikheter och inte fortsätta att göra det vi alltid har gjort. Jag vill påstå att det kan bli en överlevnadsfråga att kunna bejaka mångfald och våga blicka åt andra branscher. Dessutom vill jag slå ett slag för att vi behöver öka antalet tjejer i byggbranschen. Wästbygg AB jobbar hårt för att hitta tjejer som arbetar ute i produktionen. Då tror jag att man måste vara proaktiv och attrahera tjejerna tidigt i deras val, vara med redan i grundskolan så att de väljer bygg- och ingenjörsutbildningar så att vi kan fånga upp dem senare. Det har vi mycket att vinna på.

Vad står hela branschen inför för utmaningar anser du?

Ny teknik, nya arbetssätt för att klara att vara klimatneutral med en målsättning om en nollvision. Vi behöver bli mer innovativa i at hitta klimatsmarta produkter och processer. Vi har byggt husen på samma sätt i flera decennier.

En annan utmaning är att attrahera de bästa till vår bransch och göra den spännande. För att utveckla branschen behöver vi olikheter, annars utvecklas vi inte.

Digitalisering – vi behöver bli mer effektiva i vår digitala process. Det finns så mycket teknik att tillgå men vi använder den inte fullt ut.

Vad gör ni bra i branschen och vad tycker du kan förbättras?

Jag tycker branschen har tagit många steg när det gäller värderingar. Jag känner starkt att det sättet man jobbar på idag är helt annorlunda än när jag började. Jag tycker det är viktigt och nödvändigt. Machokulturen är på väg ut. Dessutom pratar vi mycket om hälsa och välmående, en viktig fråga för individen, men också för branschen för att vi ska attrahera människor. Jag känner att Wästbygg AB driver dessa frågor på ett bra sätt med tydliga mål kring till exempel likabehandling och arbetsmiljö.

Vad är du mest stolt att ni gör över i ditt företag?

Att prata stolthet är lite tidigt. Däremot är jag imponerad av den ordning och struktur jag redan har upplevt men också av ambitionsnivån, av viljan förbättras. Wästbygg AB har under en relativt kort tid tagit stora kliv mot att bli en aktör att räka med i branschen. Jag känner att det finns en stolthet över den resan.

Vad händer i framtiden med Wästbygg AB??

Det utvecklas mycket i olika skeden. Effektivisering av byggprojekten och även produktutveckling. Det handlar om att fortsätta arbeta med vår gemensamma projektutvecklingsaffär. Där behöver vi få till effektiva processer tillsammans. Att skapa en gemensam kultur mellan våra respektive enheter.

Vad händer i framtiden generellt i bygg- och fastighetsbranschen?

Digitalisering är en viktig fråga och att fortsätta jobba med värderingar, att se till effektiva processer i hela byggprocessen.