Ventilationsfrågor i nytt fokus efter rekordvarm sommar

Digitaliseringen öppnar upp nya möjligheter i ventilationsbranschen och möjliggör en övervakning och styrning av fastigheters ventilation på distans.
Bildkälla: Siggy Nowak, Pixabay
Digitaliseringen öppnar upp nya möjligheter i ventilationsbranschen och möjliggör en övervakning och styrning av fastigheters ventilation på distans. Bildkälla: Siggy Nowak, Pixabay
OVK görs regelbundet för att kontrollera inomhusklimatet och att ventilationssystemen fungerar.
OVK görs regelbundet för att kontrollera inomhusklimatet och att ventilationssystemen fungerar.
Nuvarande lagstiftning fokuserar på de krav som gällde när fastighetens ventilationssystem togs i drift och inte på dagsläget. 
Bildkälla: Rudy och Peter Skitterians, Pixabay
Nuvarande lagstiftning fokuserar på de krav som gällde när fastighetens ventilationssystem togs i drift och inte på dagsläget. Bildkälla: Rudy och Peter Skitterians, Pixabay
Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation
Bildkälla: Svensk Ventilation
Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation Bildkälla: Svensk Ventilation

Text: Annika Wihlborg

Efter en ovanligt varm sommar har vikten av ett bra inomhusklimat återigen hamnat i fokus. Ventilation är en viktig del av samtliga fastigheter men ventilationsfrågorna hamnar inte alltid så högt upp på agendan som man kan önska. Branschorganisationen Svensk Ventilation driver ventilationsbranschens viktigaste framtidsfrågor, däribland en översyn av OVK, stöd för modernisering av miljonprogrammets ventilationssystem samt kompetensförsörjningsfrågor.

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. För att effektivisera de obligatoriska ventilationskontrollerna verkar Svensk Ventilation för att få till en översyn av den svenska OVK-lagstiftningen.

− Vi har valt ut tre viktiga åtgärder som kan göra störst skillnad för framtidens OVK. Den första punkten är att återinföra möjligheten för kommuner att ta ut avgifter från fastighetsägare för handläggning av OVK-ärenden. Vi är övertygade om att OVK-tillsynen skulle prioriteras högre bland kommunerna om de hade möjlighet att ta ut en avgift. En enhetlig avgift i landet skulle förbättra tillsynen och skapa incitament för att kraven på godkänd/utförd OVK efterlevs, säger Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation.

Elektroniska OVK-protokoll behövs

En annan åtgärd som Svensk Ventilation arbetar för är att få till ett enhetligt och elektroniskt protokoll för OVK. I dag finns inget nationellt system för OVK-protokoll, varje kommun ansvarar för sina. Ett enhetligt elektroniskt system skulle skapa enkelhet, likhet över landet och större tydlighet. Dessutom skulle såväl nationell tillsyn som statistiksammanställning för myndigheter och forskare underlättas

− Vi vill också att man ska inkludera det aktuella nyttjandet av lokalen bättre när man genomför OVK. En godkänd OVK är med nuvarande lagstiftning inte någon garanti för att innemiljön är tillfredsställande. Det beror på att kontrollen fokuserar på de krav som gällde när fastighetens ventilationssystem togs i drift och inte vad fastigheten idag faktiskt används till. Det finns klassrum vars ventilation dimensionerats för exempelvis 25 elever men idag kan det mycket väl finnas 35 elever eller fler som dagens OVK kontroll kan missa, säger Britta Permats.

Energistöd till miljonprogrammets fastighetsägare

Ytterligare en prioriterad fråga för Svensk Ventilation är att få igång renovering och energieffektivisering av miljonprogrammet.     

− Att ersätta F-ventilation med FTX-ventilation kan vara kostsamt. Samtidigt är många av miljonprogrammets fastigheter i stort behov av en modernare ventilation och värmeåtervinning. Någon form av ekonomiskt incitament kan få fart på uppgraderingstakten. En statlig utredning betraktar inte energisparlån som något bra alternativ, däremot föreslås ett energisparstöd för åtgärder i klimatskärmen och installation av FTX, säger Britta Permats.

 

Digitaliseringen öppnar upp nya möjligheter i ventilationsbranschen, liksom i många andra branscher. Somliga större fastighetsbolag testar ny den nya tekniken som gör det möjligt att övervaka och styra fastigheters ventilation på distans. Fastighetsbolaget Locum, som förvaltar sjukvårdsfastigheter i Stockholms län, ska exempelvis testa VOC-givare i någon av sina fastigheter. Givarna mäter luftkvaliteten i fastigheterna och gör det bland annat lättare att sätta in förebyggande underhållsåtgärder.

− När fler större fastighetsägare bestämmer sig för att testa digitala sensorer i sina fastigheter ökar förutsättningarna att fler mindre fastighetsägare följer i deras fotspår och verkligen ser till att tillvarata digitaliseringens möjligheter. Jag är övertygad om att olika typer av sensorer som kan mäta exempelvis luftkvalitet, temperatur och fukt blir en självklar del av framtidens smarta fastigheter, säger Britta Permats.

Efterlyser utökad satsning på yrkeshögskolan

En prioriterad fråga för Svensk Ventilation är att öka kunskapen kring användarnas inverkan på ventilationen i en fastighet. En hyresgäst med F-ventilation eller FX-ventilation som exempelvis öppnar ett fönster i ett av lägenhetens sovrum påverkar direkt luftkvaliteten även i lägenhetens övriga rum. Svensk Ventilation vill sprida den kunskapen till fastighetsägare, som i sin tur kan sprida den bland sina hyresgäster.

− Kompetensförsörjningsfrågan är fortsatt en stor och viktig fråga för våra medlemsföretag, som i dagsläget ofta har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Vi efterlyser en utökad satsning på yrkeshögskolan, där ventilationstekniker, ventilationsingenjörer och andra viktiga yrkesgrupper i vår bransch utbildas. Det behövs fler utbildningsplatser för att tillgodose våra medlemsföretags framtida kompetensförsörjningsbehov, säger Britta Permats.