Malmstenshallen är ett koncept för mindre simhallar som bygger på kostnadseffektivitet och god funktion till ett lågt pris. Malmstenshallen är ett nytänkande koncept som ska göra det möjligt för bland annat kommuner och simklubbar att ha en egen simhall.
– Många simhallar runtom i landet byggdes på 1960- och 70-talet, vilket innebär att de behöver renoveras eller ersättas av nya simhallar de kommande åren. En simhall är ett kostsamt och resurskrävande projekt för en kommun, inte minst eftersom det är en tekniskt krävande fastighet. Många gånger är det billigare att bygga nytt än att renovera. Det finns dessutom fortfarande ett femtiotal svenska kommuner som saknar simhallar. Vi utvecklade därför Malmstenshallen, som är en standardiserad simhall som innehåller alla de funktioner som behövs till ett förhållandevis lågt pris, säger Tobias Salomonsson, produktansvarig för Malmstenshallen.
När Malmstenshallen skapades, i samråd med erfarna arkitekter och konstruktörer, utgick arbetsgruppen från sin långa erfarenhet av att bygga simhallar runtom i landet. Konceptet maximerar yteffektiviteten, vilket bidrar till att sänka driftskostnaderna. Målgruppen är främst kommuner men även privata aktörer och simklubbar som vill ha en simhall.
Flera kommuner har visat intresse
Simhallar är ofta den mest komplexa byggnaden i en kommun. Höga arkitektoniska målsättningar gör att bygget ofta blir dyrare än nödvändigt, även om funktionaliteten inte påverkas i någon större utsträckning.
– Malmstenshallen är tänkt som en duplicerbar utgångspunkt för en funktionell simhall, ett grundutförande som kan modifieras. Vi har skapat en mängd olika tillval för att kunna tillgodose kommunernas skiftande behov. Flera kommuner har hittills indikerat intresse för hallen,vilket gör att vi hoppas kunna börja bygga den första Malmstenshallen i Sverige under 2015, säger Tobias Salomonsson.