Finansinspektionen välkomnar att bankerna vill kräva amortering på bostadslån på över 50 procent av bostadens värde.
Om bankernas krav blir tillräckligt hårda kanske inte tvingande regler behövs, enligt generaldirektören Martin Andersson.
-Det är positivt att bankerna liksom vi vill höja buffertarna hos hushållen. Bankföreningen har ju signalerat att de vill ta den här pucken, och vi har haft en dialog under hösten, säger Martin Andersson.
Bankföreningen sade på tisdagen att man tänker kräva amortering av lån över 50 procent av värdet på bostaden, men inte hur lång tid det ska ta att betala av lånet.
FI håller just nu på och utreder om det behövs tvingande amorteringskrav, och har enligt Andersson kommit långt i det arbetet.
-Sedan får vi se om vi lanserar det eller inte. Om Bankföreningen kommer med ett förslag som täcker in det vi vill göra finns det inget skäl för oss att också göra det. Men det är för tidigt att avgöra.
I dag betalar svensken i genomsnitt av sina bostadslån på cirka 140 år och den utvecklingen behöver vändas, enligt Andersson.
Hushåll med en lägre belåningsgrad är betydligt mindre sårbara för boprisfall, menar Andersson. Men att minska skuldsättningen måste få ta tid så att inte Sveriges ekonomi drabbas.
-Vi har en ekonomi som väldigt mycket drivs av konsumtion, och det är också ett skäl till att gå försiktigt fram.
FI skissar på att amorteringskraven ska gälla nya lån, inte befintliga.
-Det vi tycker är oroande är tillväxttakten i skuldsättningen, inte nivån, säger Martin Andersson.
Det är lättare att ändra reglerna i en lågräntemiljö, och det gäller även ränteavdragen.
-Att sänka ränteavdragen är en åtgärd som vore bra att börja ta tag i nu när vi har låga räntor. Jag tycker att det vore bra att titta även på den frågan.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att hon tycker att man borde se över reglerna för bolånetaket parallellt med hårdare amorteringskrav, men FI har inte tittat på några ändrade regler för bolånetaket, som begränsar belåningsgraden till 85 procent.
-De regler vi jobbar på nu utgår från att bolånetaket ligger där det ligger, säger Martin Andersson.
(TT)