Bygge i Funäsdalen går in i spektakulär fas

Foto: Funäsdalen Berg & Hotellp
Foto: Funäsdalen Berg & Hotellp

Bygget av den nya gondolbanan i Funäsdalen, som knyter ihop byn med skidbackarna på Funäsdalsberget, går nu in i sin mest spektakulära fas. En inhyrd norsk helikopter av märket Superpuma monterar de två 18 meter höga liftstolparna på Funäsdalsbergets otillgängliga brant. Helikopterflygningarna har ställts in vid flera tillfällen under de senaste veckorna pga vädret men än så länge håller man tidsplanen. Gondolbygget som ska vara klart till jul i år och projektet omfattar investeringarna i och runt Gondolbanan på drygt 100 miljoner kronor.

Gondolbanebygget på Funäsdalsberget, som drogs igång i juli i somras, är en i raden av stora investeringar i hårdsatsande Funäsfjällen de senaste åren. Gondolbanan blir ett landmärke för hela Funäsfjällen och Funäsdalen blir den tredje skidorten i Skandinavien med en gondolbana.

–  Det är jättekul att vi har kommit så långt och allt tyder på att vi har Gondolbanan färdig till jul. Gondolen och de nya pisterna knyter ihop berget och byn på ett mycket bra sätt och förvandlar på det här viset Funäsdalen till en riktig skid-och aktivitetsby med berget, sjön och älven Ljusnan i fokus, säger Jens Wilhelmson, vd på Funäsdalens Berg & Hotell i ett pressmeddelande.

För att klara av den mest spektakulära delen av bygget har leverantören österrikiske Leitner kallat in två erfarna liftbyggare från Alperna och en norsk superhelikopter med norsk besättning som normalt arbetar på de norska oljefälten.

De 18 meter höga stolparna ska monteras i brant otillgänglig terräng dit det varken går att komma markvägen eller montera på marken. Helikoptern gör sju lyft per stolpe med sektioner som monteras på plats samtidigt som helikoptern hovrar ovanför med sträckta vajrar. Varje sektion väger 2-3 ton och överst ska själva rullbatteriet där vajrarna ska gå monteras.

-  Det är en mycket avancerad och inte helt riskfri operation och det är därför oerhört erfaret folk som ska genomföra arbetet. Det ska bli riktigt spännande, lite nervöst och intressant att följa arbetet och vi håller tummarna för att det inte ska bli dimma eller storm, säger Jens Wilhelmson.

Investeringarna i och runt Gondolbanan överstiger 100 miljoner kronor och är en fortsättning på stora investeringar i Funäsfjällen de senaste åren. En ny skilodge i Tänndalen, ny stollift i Ramundberget, utbyggnad av längd- och skoterspår i hela området är andra exempel som gjorts de senaste åren för att säkra områdets utveckling och summerar till mer än 500 miljoner kronor.