Det är dags för årets stora idrottsmässa. Träffpunkt Idrott har laddat med många utställare och konferenser med viktiga ämnen och tunga namn. Vill man vara med och påverka är det en bra idé att ta sig dit.
Det är två år sedan sist. Träffpunkt Idrott hålls i Svenska Mässan i Göteborg vartannat år och då branschen samlades senast till denna händelse var 2012. Det är mötesplatsen för alla inom idrott, bad, anläggning och folkhälsa, som det uttrycks på mässans webbplats, och har en historia som sträcker sig tillbaka till år 2000 då mässan skapade en mötesplats för idrott och anläggning, IDA-mässan, i samband med den badmässa som sedan tidigare arrangerades på Svenska Mässan.
IDA-mässan har nu bytt namn till Träffpunkt Idrott och blivit en av de viktigaste mötesplatserna där man diskuterar idrottens förutsättningar i ett större och vidare perspektiv.
– Målgruppen för Träffpunkt Idrott är de som jobbar ute i kommunerna, typ kultur- och fritidschefer, men även de som jobbar i förbunden, både tjänstemän, förtroendevalda politiker, säger Anna Wirsén, ansvarig för programmet.
Nyheter för 2014
Nytt för i år är att de tre mässdagarna har olika teman. Tisdagen har temat ”Anläggning och Teknik”, onsdagen har ”Politik och Ekonomi” och torsdagen ”Hållbarhet och Samhälle”.
– Temat genomsyrar programmet den dagen. Exempelvis är det är mer fokus på arena och idrottens fysiska förutsättningar i samhället på just tisdagen, säger Anna Wirsén.
Varje dag inleds och avslutas gemensamt med en moderator. Dagarna inleds med en inledningstalare och en förmiddagsdebatt. Efter det delas programmet upp i två nischade spår som löper parallellt tills dagen avslutas med en uppföljning och sammanfattning.
– Moderatorn, som då har varit med i ett antal punkter, fångar upp de frågeställningar och diskussioner som vi haft under dagen så att man skall få en samlad bild. ”Vad var det egentligen som vi har pratat om idag? Vad var det vi kom fram till?” Det är ju så mycket olika tankegångar och diskussioner som dyker upp under dagen, så då får man en slags konklusion där, förklarar Anna vidare.
För tisdagens tema är Åsa Lindell moderator och på onsdagen håller Erik Blix i spakarna. Martin Sande tar vid på torsdagen.
– Det är väldigt mycket spännande ämnen i år, och väldigt många spännande föreläsare.
Namnkunniga gäster i år är till exempel Karin Mattsson Weijber, Karl-Erik Nilsson, Helle Klein, Mona Sahlin, genusforskaren Jesper Fundberg, och Niklas Hyland som är producent för UR-serien Idrottens Himmel och Helvete, ett TV-program som blev väldigt uppmärksammat för några år sedan.
– Allt möjligt finns i programmet, från teknik till de stora etiska diskussionsfrågorna, säger Anna.
Anledningar att vara med
Antal förväntade besökare i år ligger på mellan fyra och fem tusen och det utlovas ett aktuellt innehåll, spänstiga diskussioner och oväntade möten
– Vill man vara med och påverka om idrottens förutsättningar så bör man vara här och ta del av diskussionerna och aktivt vara med och påverka. Idrotten engagerar så otroligt många människor och gör så otroligt mycket bra och det är viktigt att vi har ett bra klimat och att det finns förutsättningar för att folk skall kunna utöva rörelse och fysisk aktivitet. Detta både för att må bättre och för att det finns en ideologisk del i det hela. För barn och ungdomar som kommer ut i idrotten är det ofta den första demokratiska fostran de möter som kan ge förståelse och respekt för andra. Så det är viktigt att vi värdesätter föreningslivet och den ideella kraften som finns i idrott.